Придобиването на къщата на Яворов на ул. Раковски в момента

...
Придобиването на къщата на Яворов на ул. Раковски в момента
Коментари Харесай

Къщата на Яворов с още дела и цесии, който я купи сега, рискува да остане без имота

Придобиването на къщата на Яворов на ул. " Раковски " сега е рисково за всеки възможен покупател, включително и за Столична община.   
 Спират търга за къщата на Яворов
Правният разбор на собствеността сподели голям брой неясноти, разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

На първо място, с ъдебният спор, довел до актуалната обществена обмен, не е приключил. Решението на Софийския апелативен съд по делото сред длъжника „ Дом Яворов “ ЕООД и цесионера Володя Лозанов се апелира пред Върховния касационен съд. Заседанието по това дело е планувано за 19.02.2019 година Рискът за всеки възможен покупател, до момента в който не се произнесе Върховен касационен съд с дефинитивно решение, е голям. Той се показва в това да се заплати избраната цена – 1 628 758,08 лева с Данък добавена стойност, без действително общината да влезе във притежание на парцела. Недопустимо е да се блокира не дребен обществен запас, без да може да осъществяваме правата на притежатели. А в случай че съдът почете жалбата на длъжника, тогава отпада и основанието за осъществяване на актуалната обществена обмен, изяснява Фандъкова на страницата си във фейсбук. Тя прецизира: 

На второ място, правният разбор на собствеността сподели, че с изключение на възбраната от май 2018 година, по която е оповестена актуалната обществена обмен, съществуват още две вписани възбрани върху парцела при различен частен правосъден реализатор – една от януари 2015 година и една от септември 2018 година Вземането по възбраната от януари 2015 година е цедирано в интерес на трето лице. Не е ясно дали длъжникът е известен за цесията, допустимо е да има и следващи цесии. В такава обстановка съществува действителна опция постановлението за възлагане на обществената обмен да бъде анулирано и възможен покупател да загуби собствеността върху парцела. Настоящият притежател и неговият заемодател би трябвало да изчистят всички тези неясноти, дружно с частния правосъден реализатор и да дадат сигурност на бъдещия покупател от други тежести върху парцела.

На трето място, направихме разбор на всички документи за благосъстоятелност, в които открихме поредност от разминавания. От една страна, във връзка с площта на поземления парцел, в кадастралната карта парцелът е 319 кв. м, съгласно най-ранните документи за благосъстоятелност площта е 207 кв. м, съгласно признатия през 1992 година проект - 314 кв. м, а съгласно графичното премерване по схема – 306.10 кв. м. От друга страна, във връзка с реституцията, даренията, продажбите и апортите на постройката и парцела, които са десетки в последните 20 години, не са налични всички документи и е нужно да се дават.

Проучили сме наличните документи от 1899 година насам, когато Васил Беленски придобива парцел от 207 кв. м. на ул. " Раковски ", строителството и последващите преустройства на постройката. Настоящият притежател на парцела и постройката „ Дом Яворов “ ЕООД, представляван от шефа Васил Панчев, би трябвало да почисти неяснотите свързани с площта на парцела, които носят със себе си и риск от искания на трети лица.

Преди да се изяснят всички тези въпроси, закупуването на парцела е рисково и носи заплаха от нови правосъдни каузи с неразбираем излаз и нови отговорности, в които би влезнал всеки покупател, включително и общината.

Къщата е предпазена като монумент на културата и всевъзможни хрумвания, че тя може да бъде надстроявана и пристроявана, са невъзможни. Затова тя не е обект, който може да носи огромни доходи изключително в къс интервал от време. Даваме си сметка, че в тази обстановка от инвеститорска позиция парцелът и постройката не са привлекателни, тъй като първото нещо, което би трябвало да бъде направено, е цялостна реституция и градивно подсилване на къщата.

Нашето желание къщата на Яворов да стане общинска благосъстоятелност остава, само че всички разногласия и други възбрани би трябвало да бъдат дефинитивно уредени преди или най-късно с продажбата. Обявената цена е задоволително огромна и тя задължава към отговорно държание, както общината, по този начин и актуалните притежатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР