Придобиването на изтребители F-16V Block 70 не е просто покупка,

...
Придобиването на изтребители F-16V Block 70 не е просто покупка,
Коментари Харесай

Борисов: От 2018 г. увеличаваме разходите за отбрана

" Придобиването на изтребители F-16V Block 70 не е просто покупка, а дълготрайно партньорство , което дава опция на българските Военновъздушни сили да посрещат сполучливо новите провокации в бранша ".

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на срещата си с представители на американската компания " Локхийд Мартин ", от която България закупи бойни самолети за потребностите на защитата ни .

По време на диалозите министър председателят посочи, че България сполучливо извършва поетия ангажимент за вложения в защитата, контрактувани на Срещата на върха в Уелс през 2014 година По думите му от началото на 2018 година интензивно прилагаме националния План за повишаване на отбранителните разноски до 2024 година

" Със закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70 през актуалната година тази цел към този момент е реализирана и в края на 2019-а разноските за защита се чака да надвишат 3% от Брутният вътрешен продукт ", добави Борисов.

По време на срещата бе разисквано дълготрайното съдействие, заложено в Програмата за индустриалното партньорство, която се регламентира с контракт сред Министерството на стопанската система и " Локхийд Мартин ".

С това съглашение за първи път подобен вид западен пример самолети ще бъдат поддържани и ремонтирани в България и то от наши експерти . Ще бъдат основани също работни места и ще се внедри неповторимо за страната ни ноу-хау в българската промишленост, която развива активност в региона на сигурността и защитата.

Изтребителят Ф-16 е на въоръжение в 28 страни в света , в това число и при нашите съседи - Гърция и Турция. Това бе изтъкнато по време на срещата на премиера Борисов с Ранди Хоуър, шеф на " Бизнес развиване на F-16 ", и Лиза Херман от " Международно бизнес развиване за Централна Европа ".

Представителите на американската компания подчертаха пред българския министър-председател, че единствено в Европа има над 700 самолета F-16, а в света са продадени над 4000 машини , което го прави най-продаваният боен изтребител и най-използваният в действителни военни дейности.

Предвижда се " Локхийд Мартин " да даде на нашите военни водачи и инженери най-съвременното образование на водачи и механици по стратегии, направени от компанията за Военновъздушните сили на Съединени американски щати. Това ще разреши да се възпита напълно ново потомство водачи, споделиха участниците в срещата, на която участва и министърът на финансите Владислав Горанов.

Припомняме, на 10 юли 2019 година министрите от кабинета " Борисов-3 " утвърдиха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе утвърдена от Българска социалистическа партия, " Воля " и " Атака ".

На 15 юли държавното управление актуализира бюджета поради закупуването на изтребителите. В законопроекта се планува и нарастване на недостига по държавния бюджет с 1,829 милиарда лева до 2,228 милиарда лв..

На 23 юли президентът Румен Радев наложи несъгласие върху договорката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха настояването стратегическите решения, свързани с защитата и националната сигурност да се взимат с необятен консенсус и поддръжка.

След това Радев посочи, че в договорката разноските по придобиване , реализирани в това число и с подражаване на нов дълг, слагат под въпрос опциите за краткотрайно обезпечаване на изчезналите качества на самолетите.

На 26 юли, в Народното събрание бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР