„Придобиването на изтребители F-16V Block 70 не е просто покупка,

...
„Придобиването на изтребители F-16V Block 70 не е просто покупка,
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Придобиваме не само нови изтребители, а създаваме индустриално партньорство в редица сфери

„ Придобиването на изтребители F-16V Block 70 не е просто покупка, а дълготрайно партньорство, което дава опция на българските Военновъздушни сили да посрещат сполучливо новите провокации в бранша ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с представители на американската компания „ Локхийд Мартин ", от която България закупи бойни самолети за потребностите на защитата ни.

Акцент на диалога бе дълготрайното съдействието, което ще се осъществя, с помощта на Програмата за индустриалното партньорство. Тя е част от процедурата по придобиването на изтребителите и се регламентира с контракт сред Министерството на стопанската система и „ Локхийд Мартин ".

Благодарение на клаузите в него за първи път подобен вид западен пример самолети ще бъдат поддържани и ремонтирани в България и то от наши експерти. Ще бъдат основани също работни места и ще се внедри неповторимо за страната ни ноу-хау в българската промишленост, която развива активност в региона на сигурността и защитата.

По време на срещата на премиера Борисов с Ранди Хоуър, шеф на „ Бизнес развиване на F-16 ", и Лиза Херман от „ Международно бизнес развиване за Централна Европа " в компанията, бе маркирано, че F-16 е най-удачният многоцелеви военен аероплан за България и напълно покрива потребностите на страната ни за защита, както и за осъществяване на дилемите в границите на НАТО. Модерният изтребител е на въоръжение в 28 страни в света, в това число и при нашите съседи - Гърция и Турция.

Представителите на американската компания подчертаха пред българския министър-председател, че единствено в Европа има над 700 самолета F-16, а в света са продадени над 4000 броя от летателното средство, което го прави най-продаваният боен изтребител и най-използваният в действителни военни дейности.

„ България сполучливо извършва поетия ангажимент за вложения в защитата, контрактувани на Срещата на върха в Уелс през 2014 година ", подчертава министър председателят Борисов. Той уточни, че от началото на 2018 година интензивно прилагаме националния План за повишаване на отбранителните разноски до 2024 година „ Със закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70 през актуалната година тази цел към този момент е реализирана и в края на 2019-а разноските за защита се чака да надвишат 3% от Брутният вътрешен продукт ", сподели още министър-председателят Бойко Борисов.

На срещата, на която участва и министърът на финансите Владислав Горанов, бе разисквано още, че индустриалното партньорство на България с американската компания, ще развие гениите в науката и инженерните действия в бранша. Предвижда се също „ Локхийд Мартин " да даде на националната ни Военновъздушна академия най-съвременното образование на водачи и механици по стратегии, направени от компанията за Военновъздушните сили на Съединени американски щати. Това ще разреши да се възпита напълно ново потомство водачи, което е един от най-важните резултати на партньорството на страната ни с американската компания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР