Придобиването на активите на ЧЕЗ в България е първата крачка

...
Придобиването на активите на ЧЕЗ в България е първата крачка
Коментари Харесай

С покупката на ЧЕЗ Еврохолд се цели в енергийна група на Балканите

Придобиването на активите на ЧЕЗ в България е първата крачка на " Еврохолд България " в енергийния бизнес, само че сигурно няма да е последната. Най-големият обществен холдинг у нас си е сложил за цел построяването на група от енергийни компании на Балканите, с която да се трансформира в сериозен районен състезател в бранша. Това разкриха три от водещите фигури в холдинга – Асен Христов, Кирил Бошов и Васил Стефанов по време на среща с публицисти.
" Нямаме никакво желание да се ограничаваме единствено в България. Ако в района се продават други енергоразпределителни сдружения, на драго сърце ще участваме, с цел да консолидираме районен холдинг към сдружението в България. Това би било от изгода за всички ", сподели ръководителят на надзорния съвет на " Еврохолд " Асен Христов.
" Еврохолд " към този момент подписа контракт за покупката на ЧЕЗ – договорката е за 335 млн. евро, като холдингът ще покрие и задълженията на добитите сдружения. От компанията чакат в идващите месеци да получат нужните регулаторни утвърждения от Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР и покупката да бъде завършена до края на 2019 година
Придобиването ще бъде финансирано със личен и заемен капитал – над 300 млн. евро ще дойдат като синдикиран заем от 2 огромни банки – немската Deutsche Bank и японската Nomura, а останалите 80 млн. евро ще бъдат обезпечени от увеличението на капитала на холдинга. Лихвата по заема евентуално ще бъде 3-4%, а срокът му – 4 или 5 години. Благодарение на договорката холдингът чака да увеличи годишния си оборот до над 1.5 милиарда евро, а активите – до над 3 милиарда лв..
" Еврохолд " ще развива енергийния си бизнес у нас, продължавайки и доразвивайки капиталовата стратегия на ЧЕЗ. Ще се стреми да понижи техническите загуби и да усъвършенства качеството на услугите, без да разчита на огромни нараствания на цената на тока.
" Еврохолд " се насочва към енергийната компания, защото акционерите и вложителите му се интересуват от контролирани бизнеси, тъй като ги считат за по-сигурни и разчитат на обезпечен пазар. Дружеството следи процеса за продажбата на активите на ЧЕЗ в България от към година и половина, а от последните месеци на 2018 година е директен участник в конкуренцията.
Холдингът е задоволително огромен, с цел да си разреши покупка като тази на ЧЕЗ – тя е съизмерима с вложенията, които прави. Дружеството има опит в основаването на сполучливи екипи в разнообразни типове бизнес (застрахователен, банков, автомобилен). То има добра интернационална известност, сполучливо работи с банките и има ниска задлъжнялост – към 50% от капитала и активите му. С нарастването на капитала, задълженията на холдинга ще спаднат под 30%.
" Имаме достъп до пари. Ако някое от сдруженията има потребност финансов запас, ние незабавно можем да му го осигурим ", сподели Христов.
Холдингът е доста по-голям и финансово гарантиран от предходния претендент – " Инерком " на Гинка Върбакова. " Предишният покупател се препъна, тъй като не можеше да премине процедурата по утвърждение (на финансирането) в която и да е банка. Твърде дребни и незнайни са, а развиването на обстановката сподели, че са се надценили ", сподели Христов.
" Еврохолд "  смята да продаде автомобилния си бизнес, който развива сполучливо над 15 години, и да се насочи към по-печеливши инициативи. " Ако се отвори опция и получим добра цена, ще излезем от него. Но няма да продаваме непременно ", безапелационни са от холдинга.
При стартирането на този бизнес преди 15 години оборотът е бил 20-30 млн. лв., а през днешния ден е 280 млн. лв. – 10 пъти повече, тъй че моментът за продажбата е съвършен. Холдингът към този момент договаря с евентуални купувачи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР