Придобитата от Ахмед Доган ТЕЦ Варна все още не може

...
Придобитата от Ахмед Доган ТЕЦ Варна все още не може
Коментари Харесай

Доган и Ковачки ще си разделят нови 52 млн. лв. от студения резерв

Придобитата от Ахмед Доган Топлоелектрическа централа " Варна " към момента не може да работи на цялостния си потенциал, само че това не ѝ пречи да печели милиони от страната.

© Красимир Юскеселиев Централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки и тази зима ще получават пари от страната без да работят. Топлоелектрическа централа " Варна ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Топлоелектрическа централа " Марица 3 " и " Топлофикация Русе " са класирани на челните места във всички търгове на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за даването на така наречен леден запас - мощности, които не работят, само че получават пари, с цел да стоят в подготвеност и при нужда да бъдат задействани. От оповестените резултати излиза наяве, че централата на Доган - Топлоелектрическа централа " Варна ", ще получи 26.5 млн. лева, а останалите три - общо 25.4 млн. лева, с цел да подсигуряват електроенергийната сигурност на страната доникъде на 2020 година. Този път, въпреки и алегорично, в схемата се включва и държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", която през 2018-а остана отвън раздаването на милионите. Минимално присъединяване има и " Биовет на братята Домусчиеви.

От ЕСО обясниха за " Капитал ", че договорите за даване на леден запас ще бъдат подписани през идната седмица, като е допустимо да има разбърквания по отношение на в този момент оповестените резултати според от това дали всички участници показват в точния момент нужните документи. Изненади обаче надали ще има.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-малко за Доган, повече за Ковачки

Очакванията, че откакто задейства и трите блока на Топлоелектрическа централа " Варна " почетния ръководител на Движение за права и свободи ще вземе съвсем целия леден запас не се оправдават. На процедура централата на Доган получава даже по-малко по отношение на 2018-а, когато взе 27.4 млн. лв.. В същото време сдруженията на Христо Ковачки - Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Топлоелектрическа централа " Марица 3 " и " Топлофикация Русе ", ще усилят приходите си от даването с близо един милион лв..

Тези промени биха могли да се обяснят с невъзможността Топлоелектрическа централа " Варна " да работи на цялостна мощ поради ограничаването при доставките на природен газ. Но е реалност, че централите на Ковачки оферират по-добри цени, с което изпреварват в класирането тази на Доган.

За останалите трохи

Изпадналата в тежко финансово положение държавна централа " Марица изток 2 " е съумяла да се включи с минимална мощ в търга за даване на леден запас в интервала 1 ноември 2019 година - 29 феруари 2020 година От това компанията ще получи единствено 1.76 млн. лева Причината ТЕЦ-а да не получи по-голям дял от парите за леден запас, е по-високата цена, с която е взел участие в състезанието. Това обаче е мъчно обяснимо в случай, че " Марица изток 2 " работи с едвам 25% от потенциала си и може да предложи най-конкурентната оферта, защото няма спомагателни разноски за поддържане на личен състав или за палене на блоковете. Освен това централата не може да продава скъпата си електрическа енергия си на свободния пазар и на процедура единствените ѝ сигурни доходи, отвън квотата за контролирания пазар, биха били тези от студения запас.

Що се отнася до " Биовет ", сдружението обичайно взе участие в търговете на ЕСО и предлагайки най-ниска цена постоянно печели. Но защото разполага с мощ от едвам 18 МВт общите доходи от това начинание са към 1.5 млн. лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР