Придържайки се към агресивната си реторика, турският президент Реджеп Тайип

...
Придържайки се към агресивната си реторика, турският президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Ердоган похвали турски ракети и пак заплаши Гърция

Придържайки се към нападателната си изразителност, турският президент Реджеп Тайип Ердоган в сряда предизвести Гърция да се „ държи добре “, като в същото време похвали турския ракетен план „ Тайфун “, написа гръцкият вестник „ Катимерини “.

„ Тайфун “, е балистична ракета с дребен обхват, създадена напълно от Турция. Ракетата беше тестово изстреляна над Черно море през октомври, поразявайки цел на разстояние от почти 560 километра, което е повече от два пъти по-голямо от опциите на съществуващите ракети в арсенала на страната.

Обръщайки се към парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в сряда, Ердоган повтори мненията, които направи през декември, като сподели: „ Сега, когато направихме свои лични ракети, гърците са в суматоха “.

По-късно Ердоган смекчи реториката, като сподели на депутатите: „ Ние не желаем да се разпряваме с Атина. Ние не пипаме тези, които не ни пипат. “ Той обаче прикани гърците да се „ държат добре “, в случай че желаят да „ не ги застигнат проблеми “.

Турция ускори своята изразителност против Гърция през последните месеци на фона на обстановка, която Анкара вижда като възходящо военно струпване на гръцките острови в Егейско море, покрай бреговата линия на Турция. В многократна, едва завоалирана опасност Ердоган сподели: „ Можем да дойдем ненадейно една вечер, когато му пристигна времето “.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу предизвести Гърция да спре милитаризирането на островите в Егейско море, в противоположен случай Анкара „ ще предприеме нужните стъпки на терен “.

Въпреки че са съдружници в НАТО, прилежащите страни са в спор от десетилетия по редица двустранни разногласия, в това число морски граници, припокриващи се искания към техните континентални шелфове и дългогодишния спор за Кипър.

По-рано тази година Гърция прикани своите западни съдружници да сложат завършек на подстрекателската изразителност на Турция с цел да не възникне още една обстановка, сходна на украинската.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР