Причините за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев се

...
Причините за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев се
Коментари Харесай

Иван Гешев може да бъде отстранен от ВСС до края на май

Причините за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев се коренят още във времето, преди той да бъде определен на този пост и в дейностите и бездействията му по време на неговия мандат. Това съобщи пред БНР Атанаска Дишева от Висшия правосъден съвет.

Тя счита, че има справедлива опция за това да завърши до края на май.

" Ако на следващия ден (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от цялостния седемдневен период, би трябвало този период да изтече идващия понеделник. След това Висш съдебен съвет би трябвало да насрочи съвещание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предлагането. В тридневен период Висш съдебен съвет би трябвало да се произнесе по допустимостта и по-късно да насрочи разглеждане всъщност. В рамките на едно съвещание разискването може да завърши ", разясни тя.
 Депутати мислят къде е политическата договорка зад обрата във Висш съдебен съвет
Депутати мислят къде е политическата договорка зад обрата във Висш съдебен съвет

Общото мнение обаче е, че политиката не се меси в делата на правосъдната система

" Изнасянето на напред във времето на това, за което е импортирано предлагането на шестимата членове на Висш съдебен съвет за освобождение на Гешев, наподобява като дребна вина спрямо това, за което има данни и за което се твърди в държанието на основния прокурор ", разяснява тя, цитирайки обвинявания на медии и политици през годините.

Дишева уточни, че 17 от членовете на Пленума на Висш съдебен съвет би трябвало да гласоподават за освобождението на Иван Гешев от поста основен прокурор, с цел да се случи това.

По думите на Атанаска Дишева, в случай че 49-ото Народно събрание се задържи задоволително дълго време, би могло във времето, до момента в който вероятно няма настоящ основен прокурор, а някой различен извършва длъжността, да бъдат определени нови членове на Висш съдебен съвет .

" Може да се стартира процедура от един Висш съдебен съвет, кандидатури да бъдат издигнати. И процедурата по желание на нов основен прокурор да бъде приключена от различен Висш съдебен съвет ", изясни тя.
 Николай Кокинов: Отстраняването на Гешев част от договорката за постоянна власт
Николай Кокинов: Отстраняването на Гешев част от договорката за постоянна власт

Според него надали Иван Гешев ще остане на поста

Депутатите  разясниха , че виждат политическа договорка в проблема.

Очаква се тези дни Иван Гешев да се върне в България след командировка в Съединени американски щати, за която не се знае съвсем нищо. Политици чакат и намекват за трагичен поврат, в случай че основният прокурор реши да извадии замразени досиета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР