Причините: ТикТок + Gen Z + Guardian + войната между

...
Причините: ТикТок + Gen Z + Guardian + войната между
Коментари Харесай

„Политико“: Осама бин Ладен се завърна! И това не е лош сън

Причините: ТикТок + Gen Z + Guardian + войната сред Израел и Хамас = огромно завръщане на краля на терора.

Писмото на Бин Ладен до Америка " е смразяващо обръщение от 4000 думи, написано преди десетилетия от уредника на терористичните офанзиви с пътнически самолети от 11 септември, при които починаха близо 3000 души в Съединените щати. Писмото и неговият превод стартират да се популяризират онлайн малко след атентатите от 2001 година, изключително измежду екстремистки ислямистки организации, и са оповестени за първи път в английския в. " Гардиън " през 2002 година

В посланието, адресирано до Съединени американски щати и американците, Бин Ладен остро подлага на критика американското държавно управление, в това число поддръжката му за основаването на Израел, което той назовава " едно от най-големите закононарушения ".

След ескалацията на насилието сред Израел и Хамас в Близкия изток, при която палестинската войнстваща формация Хамас умъртви 1200 души в жестока изненадваща офанзива, а ответните дейности на Израел до момента са лишили живота на повече от 11 000 души, писмото на Бин Ладен още веднъж стартира да се популяризира онлайн.

В притежаваната от китайците платформа за обществени медии TikTok десетки консуматори - в това число доста представители на поколението Z, които съставляват по-голямата част от потребителите на приложението - започнаха да разгласяват видеоклипове, в които цитират фрагменти от писмото и описват по какъв начин то сякаш им е дало нова вероятност за историческия подтекст зад 11 септември.

Части от писмото, в които се подлага на критика поддръжката на Съединени американски щати за Израел, откриха отклик измежду някои консуматори в миг, когато хората в западните страни стават все по-критични към израелското държавно управление.

Потребителите на TikTok разказват писмото като " отварящо очите ", а някои даже стигат до такава степен да кажат, че всеобщото ликвидиране на Бин Ладен " е било вярно ".

Тъй като от ден на ден хора споделят реакциите си след първото прочитане на писмото, изявленията стартират да се популяризират вирусно. Си Ен Ен заяви, че видеоклиповете, в които се разисква писмото, са събрали 14 милиона гледания до четвъртък.

TikTok даде обещание да спре наклонността, която, както се споделя в изказване, " нарушава нашите правила за поддръжка на всяка форма на тероризъм ". В четвъртък приложението добави, че работи по " самодейното и нападателно унищожаване на това наличие и проверява по какъв начин то е попаднало в нашата платформа ". То също по този начин отстрани хаштага #lettertoamerica от търсачката си. Но също по този начин избегна поемането на виновността, като съобщи, че феноменът на хора, публикуващи наличие, симпатизиращо на Бен Ладен, " не е неповторим за TikTok и се е появил в голям брой платформи и медии ".

В четвъртък " Гардиън " отстрани цялостната транскрипция на писмото на Бин Ладен, което левият английски вестник разгласява за първи път онлайн през 2002 година, като го размени с малко изказване, в което се твърди, че то е било " необятно споделяно в обществените медии без цялостния подтекст ". " Ето за какво взехме решение да я свалим и да насочим читателите към публикацията, в която в началото е била показана ", се споделя в изказването.

Като отстранява писмото от уеб страницата си - неправилен опит да ограничи разпространяването му - " Гардиън " провокира интереса на хората и способства то да стане (още по-)вирусно. Това е съвършен образец за така наречен резултат на Стрейзънд, при който опитът да се цензурира или скрие нещо от интернет дава противоположен резултат и всеобщо усилва интереса към него.

Политиците в Съединени американски щати са ядосани. Говорител на Белия дом съобщи, че " никой в никакъв случай не трябва да наскърбява 2977-те американски фамилии, които към момента скърбят за свои близки, като се свързва с гнусните думи на Осама бин Ладен ". " Особено в този момент, във време на възходящо антисемитско принуждение в света и тъкмо откакто терористите от Хамас направиха най-тежкото кръвопролитие на еврейския народ след Холокоста в името на същите тайни теории ", добави представителят.

Няколко законодатели от целия политически набор упрекнаха притежаваното от Китай приложение в разпространяване на антиамериканска агитация и приканиха то да бъде блокирано. Демократът Джош Готхаймер съобщи, че платформата TikTok " прокарва терористична агитация, с цел да въздейства на американците ", и прикани тя да бъде " неразрешена или продадена на американска компания ", а сенаторът републиканец Джош Хоули разказа TikTok като " гейзер на терористична агитация и най-ефективния инструмент за наблюдаване, който в миналото е бил изобретяван от непознато държавно управление ".

" Гардиън " отстрани своя дубликат на писмото, само че фрагменти и цялостният текст към момента могат да бъдат открити в разнообразни кътчета на интернет, написа " Политико ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР