Причините са в биографиите на хоратаМинаха почти 30 г., откакто

...
Причините са в биографиите на хоратаМинаха почти 30 г., откакто
Коментари Харесай

Защо източногерманците вярват по-малко в демокрацията

Причините са в биографиите на хората


Минаха съвсем 30 година, откогато хората в Източна Германия излязоха да показват за народна власт. Според анкета на социологическия институт Аленсбах обаче, през днешния ден единствено 42% от източногерманците я считат за най-хубавата държавна форма. В западната част на страната по този начин мислят 77%.

Не считам – споделя директорката на института Мартина Вайраух – че някогашните жители на Германска демократична република не са си извлекли поука и още са привързани към диктатурата. Но би трябвало да имаме поради какъв опит са натрупали по време на мирната гражданска война и след нея в новите провинции. И какви промени трябваше да преживеят, без някой да ги пита. Катаклизмите са повода да са скептични. Демокрацията се основава на постоянни връзки, а в някогашната ГДP такива не съществуват след смяната “.

В западна и изночна Германия правят оценка друго и пазарната стопанска система. 48% от западногерманците считат, че няма по-добра от нея, само че единствено 30% източногерманци мислят по този начин.

„ Това е, тъй като последните 30 година бяха доста несигурни. Младите напускаха селата и никой не знаеше какво ще стане с тях, като затвори и последният магазин “, споделя Вайраух. – 50 % от работните места в промишлеността бяха изгубени. След 1990 година съвсем никой не упражнява специалността си отпреди смяната “.

Източногерманският генезис още играе огромна роля. Това проличава в изборната битка. Според Байраух би било добре локалните политици да предизвикват самочувствието на източногерманците. Тя споделя, че доста от тях се усещат „ непознати в личния си дом “. Меркел застава на тяхна страна. Пред Ди Цайт тя твърди, че схваща тяхната незадоволеност и признава, че „ очакванията за уеднаквяване на изискванията за живот помръкнаха „. На доста места, като в Баден-Вюртемберг и в Саксония-Анхалт има и основна разлика във възнагражденията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР