Причините са политически, а не техническиЩом България и Румъния имат

...
Причините са политически, а не техническиЩом България и Румъния имат
Коментари Харесай

Ето защо не приемат България в Шенген! Холандия е твърдо против нас

Причините са политически, а не механически

Щом България и Румъния имат техническата подготвеност да се причислят към Шенген, би трябвало да сме единни, с цел да ги допуснем там. Това обръщение насочи към Съвета на Европейския съюз евродепутатът Карлуш Куелю, който е докладчик за готовността на двете страни за влизане в шенгенското пространство. По думите му аргументите България още да не е в Шенген са политически.

„ Правилата би трябвало да се съблюдават, а те са ясни - ние желаеме от членките да ползват цялото шенгенско законодателство и когато това се прави, би трябвало да сме единни. Което значи, че в случай че една страна съблюдава това законодателство, тя би трябвало да бъде позволена в Шенген. Правилата би трябвало да са идентични за всички “, съобщи Куелю.

Няколко страни членки, измежду които Холандия, твърдо се опълчват на приемането на България и Румъния в пространството за свободно придвижване. „ Става дума за решение, което изисква цялостно болшинство, с цел да бъде признато, т.е. това разрешава на една страна да го блокира. А процесът беше транспарантен - към България и Румъния бяха сложени условия и те ги извършиха “, сподели още той.

„ Двете страни си свършиха работата, всички национални специалисти единомислещо потвърдиха, че са спазени съответните стандарти. Европейският парламент удостовери моя отчет със смазващо болшинство, в който се споделяше, че България и Румъния могат да се причислят към Шенген. И в този момент няма механически аргументи, с цел да не се приема решението за присъединение. Става дума за политически аргументи и те се демонстрират в Съвета, който на процедура блокира решението “, съобщи Куелю пред БНР.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР