Причинено от бактерии заболяване на венците е свързано с по-висок

...
Причинено от бактерии заболяване на венците е свързано с по-висок
Коментари Харесай

Заболяването на венците е свързано с риск от рак на хранопровода

Причинено от бактерии заболяване на венците е обвързвано с по-висок риск от рак на хранопровода, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл и Българска телеграфна агенция.
Учени наблюдавали оралното здраве на 122 000 американци за 10-годишен интервал. Установено било, че съществуването на два типа бактерии, свързани със заболяване на венците, може да увеличи риска от рак.
Наличието на бактерията Tannerella fosythia е обвързвано с 21-процентно увеличение на риска от рак на хранопровода, разясниха учени от Нюйоркския университет.
Редица предходни проучвания свързаха болесттите на венците с нараснал риск от сърдечни заболявания. След като проучва резултатите от новото проучване, специалист онколог предизвести, че в тази ситуация не е открита причинно-следствена връзка сред болесттите на венците и появяването на тумори в хранопровода.
"Не е ясно дали съществуването на бактериите или породеното от тях периодонтално заболяване е отговорно за появяването на рак ", съобщи доктор Антъни Старполи от болничното заведение "Ленъкс Хил " в Ню Йорк.
Ракът на хранопровода е 8-ият най-често срещан тип рак и 6-ата водеща причина за гибел в резултат на рак в света, означиха създателите на проучването. Тъй като в редица случаи болестта е диагностицирано едвам в напреднал етап, вероятността да се оцелее 5 години след слагане на диагнозата е 15-25-процентна.
Всъщност не всички новини, свързани с това проучване, са неприятни - било установено също, че някои бактерии в устата понижават риска от рак на хранопровода.
Резултатите от проучването са оповестени в Cancer Research.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР