Причинените щети от земетресението, което разтърси Югоизточна Турция миналия месец

...
Причинените щети от земетресението, което разтърси Югоизточна Турция миналия месец
Коментари Харесай

Щетите от земетресенията в Турция възлизат на близо 104 млрд. долара

Причинените вреди от земетресението, което раздруса Югоизточна Турция предишния месец са оценени на 2 трлн. турски лири (103,6 милиарда долара), заяви държавното управление на президента Реджеп Ердоган в публична оценка, оповестена дни преди Европейският съюз (ЕС) да организира конференция в помощ на напъните за възобновяване.

Данните от петък са най-широкообхватните досега и покриват вредите, понесени от постройките, инфраструктурата, промишлеността и застрахователните компании, както и макроикономическите последствия. Те пресмятат вредите за стопанската система на към 9% от брутния вътрешен артикул за тази година, заяви службата за тактики и бюджет към президентството.

Според отчета 11-те провинции, които пострадаха от земетресенията, са съставлявали 9,8% от националната стопанска система и 8,6% от износа през 2022 година Техният дял в износа на текстил е доста по-голям – 35%.

През февруари Световната банка оцени вредите от земетресенията на 34,2 милиарда $. По-песимистична оценка пристигна от бизнес групата Turkonfed, която счита, че вредите са за над 84 милиарда $.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР