Причината за това е все по-голямата тревога, породена от миграцията

...
Причината за това е все по-голямата тревога, породена от миграцията
Коментари Харесай

В Германия се възражда концепцията за ”родината”

Причината за това е все по-голямата паника, подбудена от миграцията и глобализацията.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер употребява тази звучна дума 18 пъти при отбелязването на 27-ата годишнина от немското обединяване във вторник. Той сподели, че страната се нуждае от прям разговор за имиграцията, откакто одобри над милион мигранти от 2015 година

Джем Йоздемир, началник на природозащитната партия "Съюз 90/Зелени ", приветства Щайнмайер, тъй като е лишил думата от крайнодясната "Алтернатива за Германия ", която акцентира на националистическите и антиимигрантските тематики и взе към 13 % от гласовете на парламентарните избори на 24 септември.

След края на Втората международна война в Германия идват мигранти от Италия, Турция, Гърция и Източна Европа, само че Германия не е склонна да възприема себе си като страна на имигранти.

Това в този момент се трансформира на фона на апели за закон за имиграцията, в който да се направи разлика сред политически бежанци и стопански мигранти. Успоредно с това тече нов развой на самоанализ, в който хората се питат какво значи да бъдеш немец, възражда се търсенето на обичайна алпийска носия дирндъл, часовници с кукувички, локални храни и романи мистерии, в които действието се развива тук-там като северния остров Зюлт.

Раид Салех е политик от Берлин, чиито родители палестинци са се преместили от окупирания от Израел Западен бряг в Германия, когато е бил на пет. Казва, че си е спомнил за личната си битка дали се усеща немец, когато се е изправил да изнесе тирада в гимназия в берлинския окръг Вединг, където 90 % от учениците са от имигрантски фамилии.

"Видях в действителност надарени, будни хора. Искам те и всички деца в Германия да усещат, че са част от тази страна ", сподели Салех. "Аз самият дълго време нямах това възприятие ". В книгата си "Аз, германецът: новата водеща просвета ", оповестена по-рано тази година, Салех приканва за по-приобщаваща "обща визия " за Германия и нейните 82 милиона души.

Неговата книга е една от десетките оповестени през последната година, изследващи немското съзнание и понятието татковина.

Кристиан Шюле, чиято книга "Родината: фантомна болежка ", излязла напролет, споделя, че повода за това крайнодесните партии да са съвременни и да се радват на поддръжка е загубата на възприятието за национална принадлежност при повишаването на имиграцията. Това важи с особена мощ за тези, чиито градове са западнали и локалните обичаи са замрели.

Настоящият спор е доста просрочен, споделя той и отбелязва, че изборите са разкрили дълбоки пукнатини в обществото, породени от неналичието на интеграция на доста хора от някогашната комунистическа източна част на страната, както и други, като тези с съветски и турски корени.

"Това изрично е тематика, която вълнува хората ", сподели Бианка Крьомер, говорителка на берлинската книжарница "Дусман ", която има цяла секция по въпроса.

"Хаймат " е на мода ", се съгласява Юрген Крон, административен шеф на основаното в Дюселдорф издателство "Дросте ", чийто фокус върху районни заглавия носи високи продажби макар спада като цяло в книгоиздаването.

Националната горделивост стана допустима за пръв път от нацистката ера през лятото на 2006 година, когато германците се радваха на успехите в мачове от Световното състезание по футбол, развявайки флагове, дълго време свързани само с крайната десница.

През последните години придвижването "Купи локалното " притегля все по-голям интерес към всевъзможни районни книги, сподели Крон. На Панаира на книгата във Франкфурт идната седмица ще има над 10 събития, свързани с тематиката "родина ".

Доротеа Зух, 33-годишна учителка по музика в Хамбург, чиито родители идват от Южна Корея, две години преди да се роди, се тревожи, че дебатът за немското съзнание идва прекомерно късно и че други партии в последна сметка ще присвоят дневния ред на "Алтернатива за Германия ".

Зух съществено възнамерява да емигрира, защото е огорчена от няколко неща, които са й се случили напоследък, да вземем за пример чула по какъв начин неин комшия крещи: "Чужденците вън ".

"Германия е моят дом. Не желая да напущам, само че стартирам да се усещам като чужденка в личната си страна. Не желая да очаквам прекомерно дълго и след това да се окажа пред затворена врата ", сподели тя.

* Оригиналното заглавие на текста е: "Глобализацията и страховете от мигрантите възраждат интереса на германците към концепцията за "родината " (Heimat) "

Превод за Българска телеграфна агенция на Любомир Мартинов
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР