Причината за това е, че все още няма приет държавен

...
Причината за това е, че все още няма приет държавен
Коментари Харесай

Социалната комисия удължи бюджета на НЗОК и ДОО до 31 март

Причината за това е, че към момента няма признат държавен бюджет за 2022 година Зам.-министърът на финансите Росица Велкова показа претекстовете за това като означи, че " сме в обстановка, в която нямаме признат закон за бюджет за 2022 година Според Закона за обществените финанси са уредени главните въпроси, свързани със събирането на доходи, само че има редица бази и критерии, поради които е основан този законопроект. Предлагаме датата да е до 31 март, защото се чака началото на февруари трите бюджетни закона за 2022 година да бъдат признати от Народното събрание. "

В съответния законопроект се предлага Министерският съвет да може да усилва разноските единствено в два случая – когато би трябвало да се правят разноски за капиталови планове, утвърдени от Народно събрание, и когато следва да се правят разноски от сметките за непознати средства.

С една година се отсрочват наредбите за Закона за радиото и малкия екран, съгласно които те нямат право на бюджет и се финансират от Фонд радио и телевизия, който на процедура не съществува. Отлагането е обичайната процедура от 2007 година, когато фондът трябваше да проработи.

Правят се и промени в Закона за хората с увреждания, където се планува Агенцията за хората с увреждания да се трансформира в Държавна организация за хората с увреждания и да проработи от 1 юли 2022 година

Социалният зам.-министър Лазар Лазаров обясни какво се предлага във връзка с общественото обезпечаване като изясни, че се " планува удължаването на действието на фамилните помощи за деца, както и правото на достъп до тях. Запазват се размерите за еднократните фамилни помощи за деца. И един удобен правилник за ползвателите на асистентската поддръжка по Закона за обществените услуги. Лицата, които употребяват тази асистентска поддръжка, ще бъдат освободени от такси. Предлага се да не се заплаща тази такса заради неналичието на нормативно съображение за това. "

Относно Държавното публично обезпечаване (ДОО) Лазаров уточни, че всички годишни параметри в региона на приходите - размерите на осигурителните вноски, на минималния и оптималния застрахователен приход - се резервират. " Запазват се и съответните размери на компенсации при безработица – минималният и оптималният размер. Запазва се и настоящето ниво на минимална пенсия както и на оптималната. "

Лазаров добави, че е планувано да влезе в действие и смяна на коефициента за образуване на възнаграждението на персоналните асистенти след 31 март - да се усили от 1,2 на 1,4.

Бившият обществен министър и зам.-председател на комисията Деница Сачева съобщи, че ГЕРБ ще се въздържат по време на гласуването и направи няколко забележки по предложенията. Тя уточни, че " за пръв път влизаме в годината без бюджет. Доброто обмисляне сякаш още е мъчно за сътрудниците от " Продължаваме промяната " - този законопроект бе импортиран едвам на 23 декември. По отношение на минималната работна заплата (МРЗ) бяха направени анонси, че ще е 760 лева Тя в този момент остава 650 лева Не мисля, че би представлявало проблем коефициента за персоналните асистенти да бъде 1,4 от 1 януари със задна дата, защото отново ще е по-нисък от МРЗ. "

Според Сачева първи юли е нереалистичен период за откриването на новата Държавна организация за хората с увреждания и разясни, че всички с опит в администрацията са наясно, че това са невъзможни периоди. Допълни, че все още не е ясна формата на тази организация и от кое място ще се взимат чиновници и така нататък Тя съобщи, че по-подходящ период е 31 декември 2022, а не за 1 юли.

Зам.-председателят на комисията доктор Хасан Адемов от Движение за права и свободи съобщи, че Движение за права и свободи няма да поддържа оферти законопроект, заради повода, че " равнищата на обществена отбрана в този законопроект или са замразени, или даже има отнети права. Служебният кабинет беше приел закон за държавния бюджет, той можеше да бъде поправен, а в този момент хората ще бъдат със замразени социалноосигурителни права. "

Според доктор Адемов объркването при пенсионерите е огромно и те не могат да се ориентират коя добавка защо е. Той посочи, че " 750 млн. лева бяха отпуснати за тази спомагателна добавка до юни. Пенсионерите мъчно вършат разлика сред добавка за Коронавирус и размер на пенсията. Ние предложихме тези пари да отидат към Aгенцията зa обществено подкрепяне, с цел да знаят хората, че има разлика сред Коронавирус добавката и размера на пенсията. Сeга объркването е тотално и хората не могат да се ориентират ".

След запитване на Георги Георгиев от " Възраждане " по отношение на това какъв брой тъкмо би коствало, в случай че коефициентът за пресмятане на възнаграждението на персоналните асистенти бъде повишен. Росица Велкова, зам.-министър на финансите разясни, че " разноските, които са нужни за първите 3 месеца на 2022 година, възлизат към 19 млн. МФ е направило плановете и има подготвеност да финансира тези средства и да увеличи възнаграждението на персоналните асистенти ".

1,068 милиона пенсионери са получили по-малка сума през януари 2022 година спрямо декември 2021 година, регистрира по време на обществената комисия шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов. От данните, изнесени от Иванов, излиза наяве, че на процедура при всички се е стигнало до понижение като се изключи хората, които са на минимална пенсия, тъй като те към този момент са половината от всички пенсионери. Само при хората на обществена пенсия, които са с най-голямо понижение поради по-ниската добавка, обезщетенията ще са 17 млн. лева месечно.

Социалната комисия насочи питане към шефа на Национален осигурителен институт за объркванията с пенсиите и добавките. Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " повдигна въпроса за неналичието на индексация за 2018 и 2019 г.

За пенсионерите е взет по-благоприятният вид за хората за 2017-2019 година, който е преизчисление с 1,35 коефициент за всяка година стаж, сбито изясни шефът на Национален осигурителен институт пред депутатите от комисията, без да навлиза в детайлности.

Хасан Адемов дефинира като " съвършено " осъществяването на предоставените на Национален осигурителен институт задания около преизчислението на пенсиите, а всичко останало изясни като законодателно решение.

Ваня Григорова обаче не остави въпроса по този начин и цитира разпоредби, в които е видно, че в съответните години Национален осигурителен институт е ползвал закрепен % на нарастване, а не нарастване през стажа. Тя предложи да даде тези разпоредби на комисията и на Национален осигурителен институт. Хасан Адемов и тук изиска да не се влиза в тази полемика. Зам.-министърът на общественото министерство, Лазар Лазаров от своя страна разгласи, че общественото обезпечаване не познава термина " ощетяване ", тъй като в него постоянно работил по-благоприятният вид. Няма нито един ощетен пенсионер от преизчисляването, увери Лазаров.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР