Причината за решението на Брюксел е спорът около йерархията на

...
Причината за решението на Брюксел е спорът около йерархията на
Коментари Харесай

Брюксел с правни действия срещу Полша

Причината за решението на Брюксел е разногласието към йерархията на юрисдикциите и решението на конституционния арбитражен съд във Варшава, съгласно което участието на страната в блока не значи автоматизирано предимство на брюкселските съдилища над решенията на полските магистрати.

Тъкмо това решение провокира остра реакция от страна на Брюксел, който така и така счита Полша за “черна овца” в съюза поради проблемите на страната с върховенството на закона. В края на октомври Европейска комисия даже наложи санкция от 1 милион лв. дневно. Тогава бе препоръчан и компромис на Варшава, с цел да се отключат 36-те милиарда евро по възстановителния проект, които се оказаха блокирани в разногласието. За да се случи това обаче, от Брюксел желаят Варшава да разпусне дисциплинарния си орган в правосъдната система, който изначално докара разногласието сред Европейски Съюз и Полша до точка на шупване.

ФрогНюз напомня всичко стартира през септември, когато комисията изиска от съда да наложи ежедневна санкция на Полша, която отхвърли да извърши предписание за прекъсване действието на орган за дисциплиниране на съдии. Полският съд заключи че решението на Съда на Европейски Съюз е нелегално и нарушава правилата на правовата страна и суверенитетът на Полша. Правителството във Варшава упорства, че тази промяна е била извънредно нужна за оздравяването на правосъдната система и елиминирането на остатъците от комунистическия режим. Критиците обаче са на мнение, че това ще отнеме независимостта на правосъдната система в Полша, която е един от главните стълбове на демокрацията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР