Причината за напрежението е изграждането на контролен пункт на грузинската

...
Причината за напрежението е изграждането на контролен пункт на грузинската
Коментари Харесай

Напрежението между Грузия и Южна Осетия

Причината за напрежението е построяването на надзорен пункт на грузинската полиция край южноосетинското село Цнелис. Цхинвали настоя да се отстрани пункта, само че Тбилиси отхвърли. Сослан Кокоев, консултант на южноосетинския президент Анатолий Бабилов, съобщи, че дейностите на грузинската страна ще получат огледален отговор. В същото време през вчерашния ден президентът Бабилов съобщи, че Южна Осетия не има намерение да отива на въоръжен спор с Грузия. Според него Тбилиси желае военно противоборство, само че няма да го получи.


На собствен ред съветското министерство на външните работи упрекна Грузия за напрежението и прикани „ страните да проявят въздържаност и да обсъдят градивно противоречивите въпроси в границите на интернационалните правила ”.

Въоръженият спор в Южна Осетия стартира в нощта на 8 август 2008 година с грузински обстрел на осетинската столица Цхинвали и опит да се откри надзор над легиона. В този миг в зоната на спора се намираха 500 съветски миротворци. Същия ден тогавашният съветски президент Дмитрий Медведев разгласи за началото на военна интервенция и в района влязоха съветски войски. По-късно Русия призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия, които оповестиха, че излизат от Грузия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР