Причината за липсата на една от двете ваксини за ротавирусните

...
Причината за липсата на една от двете ваксини за ротавирусните
Коментари Харесай

МЗ: Липсата на ваксина за ротавируси е заради неприетия бюджет

Причината за неналичието на една от двете ваксини за ротавирусните гастроентерити е това, че към момента бюджетът на Здравната каса за 2022 година не е признат. Това излиза наяве от отговора на Здравното министерство по отношение на писмото на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, които сигнализираха за казуса. Вчера от, че към момента една от имунизациите не им е доставена и че казусът е неналичието на подписан контракт с дистрибутора й.

„ Министерството на здравеопазването е изготвило и одобрило нов план на Национална стратегия за профилактика на ротавирусните гастроентерити в Република България 2022-2025 година, който следва да бъде прегледан от Министерския съвет. Към момента обаче Законът за държавния бюджет на Република България за 2022 година не е признат и до 31 март 2022 година ще се ползва Законът за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, Законът за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година и Законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г.”, се споделя в отговора на Министерство на здравеопазването.

Те допълват, че са уведомили НЗОК и са предложили дейностите по обезпечаване на ваксини да продължат до приемането на бюджета за 2022 година и респективно до одобряването на новата Национална стратегия за надзор и лекуване на ротавирусните гастроентерити 2022-2025 година

Министерството и НЗОК не престават разговора по тематиката.

От ведомството споделят още, че все още при общопрактикуващите лекари има налична друга ротавирусна ваксина, която е разполагаем на родителите, искащи да ваксинират децата си против ротавирусни гастроентерити.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР