Причината за картините на наводнения, които виждаме, не е само

...
Причината за картините на наводнения, които виждаме, не е само
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Ред, правила, контрол, дисциплина – за всички еднакви в държавата

 " Причината за картините на наводнения, които виждаме, не е единствено в дъжда. Това, което виждаме, е доста мощен спомен, дежа вю. През 2014 година претърпях със съгражданите си наводнението в Мизия, когато 3-метрова вълна опустоши града ни. Тази картина, която през днешния ден виждаме, e събирателен облик. Провалът в ръководството на водите е сборен облик на ръководството на ГЕРБ въобще. Тук има няколко неща – непросветеност, безхаберие, корупция, безотговорност ". Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия по Българска национална телевизия във връзка ситуацията с наводненията в страната.

 Нинова разкритикува дейностите на ГЕРБ и неналичието на ръководство на водите през последните години: " Нарязаха " Напоителни системи " и ги продадоха за скрап. Създадоха държавно ВиК сдружение с 1 милиард лв. капитал. Да сте чули това сдружение да действа? Създадоха единно ръководство на язовирите в Министерството на стопанската система. Отпуснаха 500 милиона лв. за ремонт. В края на октомври Министерството на стопанската система и Държавна организация за метрологичен и механически контрол регистрираха, че за 2 години не е ремонтиран нито един от 418 рискови язовири. Повишиха няколко пъти цената водата и техният министър уточни, че това не е довело и до 1 метър нова инфраструктура. 80 % от националното благосъстояние вода на България в някои области изтича  в земята “.

По мотив обещанията за обезщетение на хората, потърпевши от наводненията, Нинова разгласи: " Хората в Мизия не са обезщетени и до ден сегашен. В Бисер, в Аспарухово получиха по една минимална обществена помощ и бяха оставени на произвола на ориста, сами да възвръщат къщите и семействата си. И до ден-днешен могат да се видят следствията. Това са голи обещания, трябват решителни дейности “.

Лидерът на българските социалисти е безапелационна: " Те се провалиха в ръководството на водите – не можем да бъдем или в суша, или в наводняване ".  По думите й нужни са няколко стъпки: първо, страната със лични пари да възвърне " Напоителни системи " и да ги " върже “ към язовирите; второ – страната отпуска на общините, в техните бюджети, средства за разчистване коритата на реките и на отводнителните шахти. Всяка година в Народното събрание се борим да има такива пари за общините – и в този момент са оставени на произвола “.

Нинова уточни, че е нужно незабавно създаване на ВиК инфраструктурата по градовете. Има тръби и водопроводни системи на по 30-40 години, изгнили. " Пълно безхаберие. Г-н Борисов да не трансферира отговорността постоянно на другите, тъй като той е в ръководството 11 години, за 11 години това можеше да се направи ", сподели още Нинова.

" Освен управнически, виждам и прочувствено на този въпрос – знам какво е да те връхлети 3 метра вълна. Знам какво е да търсим с момчетата от пожарна сигурност в тъмнината по писъците къде са хората. Знам какво е това. Това са българи. Независимо от коя партия е кметът. Въпросът е за държавното ръководство ",  счита водачът на Българска социалистическа партия. 

" След всички тези наводнения и хиляди потърпевши хора – има ли един осъден, един наказан? ", попита Нинова.  

Тя обърна внимание, че от левицата биха създали цялостна проверка на концесиите на язовирите: " Има доста концесии, раздадени на частни субекти, които не поддържат язовира, с цел да могат да си отглеждат рибата и да печелят от това. Нужни са ред, правила, надзор и правдивост за тези, които нарушават разпоредбите ".

На въпрос за какво Нинова е държала категорично да каже, че няма спор сред нея и президента Радев, тя отговори: " Тази тематика изкуствено се преувеличаваше и манипулираше публичното мнение за война сред Българска социалистическа партия и президента, с цел да се отклони вниманието от значимите за България въпроси. Смятам, че трябваше да кажем истината, да я затворим тематиката и да се съсредоточим върху решаването на проблеми, които вълнуват хората ".

Нинова посочи, че в персонално качество с Румен Радев е в същите връзки на взаимно почитание и ценене на другото мнение.

Относно идната акция за парламентарните избори, Нинова уточни, че това ще бъде сложна и друга акция за Българска социалистическа партия, тъй като левицата е партия, която прави акция посредством срещи очи в очи, разискване на платформа. " Приспособяваме се към модерните форми на другарство. Провеждаме си конференциите онлайн, организираме по електронен път своите оферти по платформата. Ще действаме по този начин – каквито са изискванията за всички, такива и за нас ", уточни ръководителят на Българска социалистическа партия.

Относно предлагането за гласоподаване по пощата, Нинова съобщи, че и през днешния ден левицата е изразила мнението си, че е допустимо, само че само при приемане на предлагането за дейна регистрация: " Иначе ще го напишем като текст в Изборния кодекс и ще остане неприложимо. Няма смисъл да ги излъжем хората, че може да се гласоподава по пощата и да не може да се приложи ". 

По мотив предлагането за лъчение онлайн на броенето на бюлетините, Нинова сподели, че от Българска социалистическа партия са изрично " за ", само че е нужна смяна в Изборния кодекс. 

" Ако желаеме да подсигуряваме правото на всеки да гласоподава, ще се наложат промени. Но тези промени, които подсигуряват тъкмо това – висока интензивност и опция всеки да гласоподава. Честни избори, които да доведат до смяна на модела на ръководство на България ", недвусмислено посочи Нинова. Тя добави, че е нужно да бъде възобновено доверието към политиците, като те би трябвало да покажат, че политиката има смисъл.

" Единственият метод да се обезсилят операциите, купеният и следен избор, е всеобщо гласоподаване. Уважаеми съграждани, излезте и гласувайте  - за който харесвате, само че гласувайте. Съдбата ви е във вашите ръце, в ръцете на всеки ", прикани ръководителят на Българска социалистическа партия и обърна внимание, че от партията са подготвени са избори когато и да е.

" Да има ред, надзор, правила, дисциплинираност – за всички идентични, и в партия, и страна е належащо “, е безусловната позиция на Нинова.

" По отношение изключването на господин Гергов се произнесоха стотици социалисти – от групови и контролни органи ". По думите й тези дейности са и поръчка за това по какъв начин Българска социалистическа партия би управлявала България – посредством ред, правила, институции, надзор и отговорност за всеки.

" Когато четири години заявяваш, че ще скъсаш с модела на корпоративни зависимости, би трябвало да имаш силата да го направиш със себе си, с цел да докажеш, че си меродавен. Не може да кажеш, че държавните постове, страната няма да се употребява за персонални ползи, когато ръководи Българска социалистическа партия, преди да кажеш, че партията и партийните постове няма да се използват за корпоративни и персонални ползи на който и да е било. В Българска социалистическа партия върви развой от 4 години - отхвърляме задкулисие, сделки зад тила на хората, които са ни избрали. Както го вършим в партията, ще го създадем и в страната ", подчертава Нинова.

Нинова опроверга операциите за коалиция с ГЕРБ, като напомни: " Ние отказахме присъединяване във властта. Четири години се борим с този модел. Отстоявали сме кардинална позиция, макар напън. Голяма коалиция сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ е невъзможна по морални, политически и идеологически аргументи ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР