Причината за инциденти с асансьорите не се дължи само на

...
Причината за инциденти с асансьорите не се дължи само на
Коментари Харесай

Ползването на асансьор - лукс или сигурност

Причината за произшествия с асансьорите не се дължи единствено на недостига на експерти, само че и на неналичието на отговорност на притежателите по отношение на оборудванията. Това сподели за news.bg ръководителят на Фондация " Асансьорна сигурност " Емануела Флорошка.

По думите ѝ никой не припознава асансьорите като своя благосъстоятелност в жилищни здания, където проблем е разплащането с доставчиците на разнообразни услуги и поддръжката на асансьорите.

Според Флорошка не е ясно какъв брой са асансьорите в страната, а информацията в Електронния указател към Агенцията за метрология и механически контрол няма по какъв начин да е представителна, защото съществуват асансьори, за които не са подписани контракти за техническа поддръжка. От друга страна е планувано оборудванията, записани в този указател, да са в употреба. Тази информация ще бъде въвеждана от частните компании, които упражняват механически контрол, добави тя.

Съществуват и уреди, които не се водят на контракт, означи Флорошка. Когато притежателите се затрудняват да заплащат абонаментна поддръжка, се отхвърлят от договорните връзки, основават се устни сделки за поддържане " на черно ". Именно тези асансьори няма да бъдат част от електронния указател, счита Флорошка. Така няма да се разбере къде съществуват рискови асансьори.

Наред с това и не е изцяло ясно какъв е дефицитът на асансьорни техници у нас, които да поемат поддръжката.

Според нея безусловно е допустимо да стане разкош потреблението на асансьор, в случай че в страната не се осъществя банкет по професионалното направление асансьорен механик, тъй като тогава и компаниите, които се занимават с подобен вид активност, ще станат екзотично събитие и няма да са в положение да обслужват страната.

Факт е,че страната и сектора биха могли дружно да основат по-добри условия за бъдещите си чиновници.

От фондацията се пробват да насърчат подрастващите да се насочат към специалността, като провеждат образования за безвредното прилагане на асансьорите. " Децата косвено се срещат с тази специалност, като главната цел е превантивна, тъй че децата да не изпадат в рискова обстановка. Когато децата имат опция да се срещнат лице в лице с специалността, има възможност да се генерира интерес, изрази вяра Флорошка. " Имаме деца, които демонстрират сериозен интерес към асансьорите и на майките им е мъчно да ги извадят от кабините ", сподели още тя и е уверена, че има капацитет, само че е значимо той да бъде уловен.

Фондацията е подготвила оферти до Министерство на районното развиване и благоустройството за промени с изключение на в Наредбата за асансьорна сигурност. Част от предложенията са свързани с спомагателна подготовка в сектора, в това число и познаване на нормативната уредба. " За нас контролът би трябвало да бъде много по- сериозен ", подчертава Флорошка.

Според наблюдения на фондация " Асансьорна сигурност " преустрояване на уреди или промени се вършат без нужната документи, макар че тя би трябвало да бъде заверена от техническия контрол. Както при колите, след преустрояване асансьорите също би трябвало да преминат през механически обзор, което да подсигурява качествения ремонт. Често обаче заради неведение от страна на и на притежателите, и на компаниите тези стъпки се прескачат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР