Причината са санкциите срещу компанията, наложени от ВашингтонПускането на нов

Причината са санкциите срещу компанията, наложени от ВашингтонПускането на нов ...

Huawei отлага пускането на нови лаптопи MateBook.


Причината са санкциите срещу компанията, наложени от Вашингтон

Пускането на нов MateBook лаптоп се отлага, заради американските санкции (снимка: Huawei)

Китайският технологичен гигант Huawei отмени пускането на нов модел лаптоп, в резултат на забраната да прави бизнес с американски доставчици, съобщи CBNC. Това е първият продукт, който компанията отменя след като бе поставена от Вашингтон в черния списък, ограничаващ достъпа й до американски технологии.

Ричард Ю, главен изпълнителен директор на потребителското подразделение на Huawei, коментира, че компанията официално е планирала да предложи нов продукт от серията MateBook, без да посочва конкретна дата, но в крайна сметка е задържала пускането на лаптопа за неопределено време.

По неговите думи, именно влизането на компанията в черния списък, което ограничава американските фирми да продават продукти на Huawei, е причина за отмяна на пускането на лаптопа – това бе съобщено за първи път от дигиталната новинарска агенция The Information. „Не можем да доставим компютъра”, казва със съжаление Ю.

На въпроса дали Huawei ще пусне лаптопа на по-късна дата Ю отговаря, че всичко зависи от това колко дълго време компанията ще остане в черния списък. Ако Huawei е за дълго в този списък, лаптопът не може да бъде пуснат на пазара, признава мениджърът.

Huawei разчита на американски технологии за значителна част от потребителските си продукти. Лаптопът MateBook X Pro, в частност, работи с операционна система Windows на Microsoft и използва чипове от Intel.

Компанията е предприели мерки в опит да смекчи последиците от вкарването й в черния списък, включително складиране на запаси от ключови компоненти. Huawei работи и върху собствена операционна система, за която Ю казва, че може да стартира още тази година в Китай.
още по темата
Huawei проектира сама процесорите за своите смартфони, но все още разчита на американски технологии за други компоненти на устройствата си.

Най-големият бизнес на компанията традиционно е продажбата на мрежово оборудване. Но през 2018 г. потребителският бизнес, който включва смартфони, лаптопи и носими устройства, донесе най-много приходи на китайския технологичен гигант.

Бизнесът със смартфони на Huawei все още не е засегнат от санкциите, но експерти предупредиха, че блокирането на достъпа до американски технологии може да навреди на компанията.

Шао Ян, топ мениджър в подразделението за потребителски продукти на Huawei, заяви, че ще отнеме повече време, отколкото се очакваше, докато компанията реализира амбицията си да стане най-големият играч на пазара за смартфони. В момента Huawei е на второ място след Samsung.

Източник: technews.bg