Причината радиоактивните вещества да са толкова опасни, е, че те

...
Причината радиоактивните вещества да са толкова опасни, е, че те
Коментари Харесай

Колко радиация е смъртоносна

Причината радиоактивните субстанции да са толкоз рискови, е, че те йонизират доста мощно. Лъчението „ избива ” електроните от атомите и молекулите. Така се основават йони, които са в положение да „ изгонят ” електрони от електронните обвивки на други молекули към тях. И също като резултата на доминото в една клетка може молекула след молекула да бъдат изменени и в най-лошия случай – разрушени. Те престават да работят и клетката умира или се изражда в ракова.

Най-важната молекула в една клетка е ДНК. По принцип тя има молекулярни механизми за „ ремонт ” и се оправя напълно сполучливо с естествената радиация, идваща от Космоса, от земята или при медицински обзор с рентген или томограф. Ако дозата излъчване не надвиши избрана стойност, клетките в човешкия организъм се оправят с нея. Колко е висока тази стойност обаче не е елементарно да се дефинира. Някои органи са по-чувствителни от други. Това изяснява за какво при нуклеарен случай би трябвало да се взимат таблетки калиев йодид. Щитовидната жлеза, отговаряща за производството на жизненоважни хормони, се нуждае от йод, с цел да действа. И защото организмът не създава йод, си го доставя от външни източници.

Щитовидната жлеза обаче не може да разграничи радиоактивен от нерадиоактивен йод – тя поема какъвто откри. А след нуклеарен случай във въздуха нормално има радиоактивен йод-131. Затова, в случай че преди човек да вдиша нечистия въздух, вземе огромно количество йод, щитовидната жлеза ще е задоволена, няма да преработи рисковия радиоактивен йод и той просто ще напусне организма с урината.

Йодът обаче не оказва помощ против други радиоактивни субстанции. И в случай че човек е изложен на огромна радиация като след бомбите в Хирошима и Нагасаки и след Чернобилската злополука, настава лъчева болест. Когато за малко време тялото е изложено на над 0,25 сиверта, тя на процедура не може да бъде предотвратена. Симптомите са разнообразни според от това кои органи са най-засегнати. Главоболие, повръщане, отмалялост са най-честите. В най-лошия случай кожата може да изгори и засегнатите умират до няколко часа или дни от вътрешни кръвоизливи и инфекции.

Хора, облъчени с по-малка доза, не умират безусловно от лъчева болест. Но постоянно страдат седмици, години или даже цялостен живот от отмалялост, липса на вкус и слаба имунна система. И по-малко облъчване вреди на здравето. Според специалистите човешкият организъм не е в положение да компенсира доза от 0,2 сиверта – или колкото би получил при по едно и също време облъчване с 10 компютърни томографа в коремната област. В този случай ДНК е толкоз повредена, че рано или късно ще се появи рак.

Най-честото заболяване след радиация е левкемията. Тя настава, когато лъчите увредят клетките в костния мозък, който създава кръвните кафези. Така изродените кръвни кафези не могат да транспортират задоволително О2 в организма. Цезий-137 и стронций-90 са тези, които поразяват най-вече костите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР