Причината хората да правят ритуали и магии е, за да

...
Причината хората да правят ритуали и магии е, за да
Коментари Харесай

Здравка Атанасова: Без истинска любов човек се разболява

Причината хората да вършат ритуали и вълшебства е, с цел да побеждават страховете си


Много родители лишават опцията на децата си да вършат избор, да вземат решения и да носят отговорност за тях


Ценностите през днешния ден са комплицирани


Бих посъветвала всеки да се обича за това, което е


Една от най-успешните жени-детективи в Гърция – Здравка Атанасова, е единствената българка, наследничка на гръцката Ванга – Катина. Тя владее тайнството на най-старите карти – Deste, които съдържат 65 признака. Историята им стартира в древността, а през далечната 1889 година те попадат в ръцете на родената в Измир фамозна врачка Катина. За нея в Гърция се носят митове. В книгата „ Измирските магьосници “ е разказан животът й – била е грозна, само че интелигентна жена, израснала в бедна махала в Измир. Катина става годеница на магьосниците. Имайки в ръцете си техниките на магията и гадаенето на ориста посредством Deste, тя съумява да сбъдне всичко, което в миналото е желала – да се омъжи за богати мъже, да скъса с тежкото си съществуване, да й се възхищава целият Измир.

Право да гледат на тези карти имат единствено определени – „ Магк Джан “ (мъдрите, избраните). В България към този момент имаме представителка на тази неповторима гръцка школа, а на Здравка се доверяват съумели българи от сферата на политиката, бизнеса и обичани звезди на публиката.

– Здравка, смятате ли, че българите се занимават с вълшебства повече от гърците да вземем за пример?
– Едва ли. От древността хората са търсили помощ от своя боязън или неустановеност и са ходили при мъдреците или маговете, шаманите или други „ просветени “. Не единствено владетелите са имали свои жреци, „ звездобройци “ и медиатори в диалозите си с висшите сили. Във всяко село е имало знахарка, билкарка, баячка… Много от тях са се „ изкушавали “ да призоват сили на положителното или злото на помощ, с цел да убедят нуждаещия се, че казусът му е пренесен в непознати ръце и ще се реши. Всъщност с ритуалите или магиите всеки е „ лекувал “ своя боязън, своята потребност или своето предпочитание. Така един талисман е давал на човек вярата, че е предпазен – подсъзнанието мощно се въздейства от картини, миризми, от влияние на сетивата. Веднъж взел в ръка защитния талисман, той към този момент става несломим, тъй като има вяра в своята неуязвимост.

– Защо се вършат ритуали, които целят да навредят на различен?
– От боязън. И до през днешния ден, когато човек се опасява от някого или нещо, само че няма силите да се изправи против него, прави сходен обред, ориентиран против този някой или това нещо, с цел да резервира себе си. Чрез вярата в уязвимостта на другия той пази себе си. В реалност човек нападна личния си боязън или другояче казано – себе си. Коренът на истината или повода хората да вършат ритуали и вълшебства е, с цел да побеждават страховете си. Желанията ни постоянно не се сбъдват само заради страха, че няма да получим мечтаното. Ритуалът е този, който ни освобождава от страха.

А страхът няма националност, т.е. ритуали или вълшебства се вършат по целия свят.

Един от най-честите причини на вярващите е, че магиите са разкол, а тъкмо Библията ни демонстрира, че постоянно е имало неприятни вълшебства, които вредят на хората, и те търсят кой да ги избави от тях, като свети Киприян да вземем за пример.

Както споделих, няма положителни и неприятни вълшебства. Магиите са нашето поверие в тях. Има уплашени хора, които търсят помощ. Всяка вяра учи на разнообразни ритуали, които да донесат покой в душата на вярващия. Спокойният човек е мощен и здрав. Без да подценявам ролята на православната религия и великата мощ на Киприяновите и Василиевите молебствия, самоуверено мога да кажа, че всеки човек самичък взема решение дали да е здрав, дали да е „ покосен “ от магия, дали да обича или ненавижда. Всеки носи Бог в себе си и самичък взема решение дали има потребност някой „ маг “ да го направлява.

– Вие прилагате разнообразни техники, които да укрепват опциите на хората да се оправят с проблеми в работата, любовта, здравето. Кое най-често ги води при вас?
– Любов. Любовта е в основата на всичко. Когато човек няма същинска обич в живота си, той се разболява, не е благополучен, даже да има работа и пари, не е задоволен. Наистина, при мен идват хора, които се оплакват от здравето си или от липса на работа, на пари. Но в последна сметка коренът на проблемите им постоянно е обвързван с любовта. Със боязън от обич, боязън от отменяне, боязън от неуспех, боязън от обвързване, боязън от самота… Тук е мястото да отбележа, че предлагам на хората всеки самичък да направи своя обред за обич. Аз не върша ритуали за други хора, аз ги изучавам всеки самичък да лекува себе си. Лекарят не пие вашето обезболяващо, той го ви предписва. Аз върша същото. Всеки може и в случай че желае, има силата самичък да влияе на своето подсъзнание. Не моето подсъзнание се е уплашило за вас. Не е редно да се слагат хората според от един или различен маг или врач (а постоянно се случва това да са шарлатани и „ търговци на боязън “). Всеки може да „ ръководи “ страховете си.

– Ритуалите с вода са прилагани още в древността. Как помагате с тях на тези, които ви търсят за помощ?
– Знаем за структурата на водата и нейната мощ. Тази тематика е необятно дискутирана. Японецът Масаро Емото към този момент потвърди, че водата има памет. Знаем и че 90% от организма ни е вода. От една страна, когато изричаме отрицателни думи, те трансформират структурата на водата в нашето тяло и се самопрограмираме според изреченото от нас. От друга страна, водата е тази, която може да ни излекува, в случай че в нея сме заложили позитивни мисли, страсти и стратегии като цяло. С помощта на метода на Ваяна Стайбъл „ Тетахилинг “ спомагам на хората да трансформират отрицателните убеждения и да залагат на тяхно място положителни. Освен това, назовавам вода за всеки човек съгласно съответния му кратковременен дефицит.

– Имате случай с дете, което прави опити за самоубийство, и му помагате да промени психическата си неустойчивост. Как се справихте с този проблем?
– Имам няколко сходни случая – на деца от 7 до 16-годишна възраст. Един ден ме потърсиха за дете, направило опит за самоубийство. То имаше ниска самокритика. Нямаше резистентност и не можеше да понесе обидите и рецензиите на близките. Първо го предизвиках. Показах му, че човек вижда у другите това, което носи в себе си. Убедих го, че ще се обиди от неприятната дума, единствено в случай че я допусне до себе си, по този начин както един подарък става мой, единствено в случай че го приема и отворя. Методът, който използвах в този случай, беше точно „ Тетахилинг “. Процесът беше дълъг, само че в действителност доста елементарен. Знаех тъкмо по какъв начин се усеща това дете, споделих му точните думи в точния миг, то ми повярва и резултатите не закъсняха. Децата усещат откровеното отношение и любовта ми към тях и ми се доверяват с лекост. Друго дете имаше тежка наркотична взаимозависимост. С него беше още по-лесно. Уверих го, че го разбирам, само че също по този начин му предложих решение, което му остави единствено един избор – да се откаже. Преди работех като детектив в продължение на повече от 10 години. Редовно имах случаи с деца с проблеми и наркотични зависимости. Опитът ми от тази работа в комбиниране с „ Тетахилинг “ ми оказва помощ да отправям силата на децата в по-светла посока. Често неналичието на убеденост, на обич и още веднъж ще кажа – съществуването на доста страхове, води дребните към пропастта на опиатите.

– Какви са вашите препоръки за всички, които не намират решение на проблемите си?
– Решение не би могло да се откри, когато не знаем какво желаеме и сме комплицирани. В такива случаи нормално хората се опасяват да вземат решения за себе си, да поемат отговорност за живота си. Обвиняват близките, родителите, околните си, началника, брачна половинка, децата… Не желаят да поемат отговорност за личните си дейности, усеща, живот. А истината е, че никой не ни дължи нищо. Често този недостиг се дължи на обстоятелството, че доста родители лишават опцията на децата си да вършат избор, да вземат решения и да носят отговорност за тях. Тези деца стават възрастни, които нямат прочувствената зрялост да вземат решения. Този проблем също се повлиява от метода „ Тетахилинг “.

– Кой е най-големият проблем на обществото в 21-ви век?
– Хората на 21-ви век поставят маски. Правят всичко допустимо да играят функции и губят своята достоверност. Те не живеят в сегашното, не се любуват на днешния ден, на „ тук и в този момент “, а насочват мислите и силата си в предишното или в бъдещето. Бързат да „ изкарат “ пари за „ на следващия ден “, като че ли някой им е заречен утрешния ден. Съжаляват за „ през вчерашния ден “, губят време, което е най-ценният ни запас. Ценностите през днешния ден са комплицирани. Хората не се обичат. Често се нараняват, самокритикуват, подценяват. Бих посъветвала всеки да потърси истината в себе си, да се вслуша в душата си, да се запита каква е същинската му потребност и да се обича за това, което е. Защото всяко създание е божествено.

– Какви са бъдещите ви планове?
– В момента съм насочила напъните си към основаване на фондация, с която да провеждам просветителни начинания за деца. Моето детство и ранните ми юношески години не бяха леки и бях лишена от доста благоприятни условия. Бях лишена от фамилията си, от поддръжка, бях сложена пред доста провокации. Имах разнообразни ползи, само че бях принудена да обезпечавам битието си – първо моето, а след това и това на сина ми. Това е повода, заради която взех решение да опиша този аспект от живота си в книга. Нарекла съм я „ И ти можеш! “. Значителна част от приходите от продажбите й ще насоча към основаване на благоприятни условия за обучение на деца, чиито фамилии не могат да обезпечат този нужен старт в живота им, а също и за деца, отглеждани в институции. В тази връзка имам още една фантазия, която сега е в развой на реализация. Създавам детски обучителни стратегии, които могат да бъдат осъществени в къси курсове. По тази причина се включих в взаимен план с моята другарка Евелина Петрова. Идеята е нейна, а фантазията – моя. В детски лагер „ Аз сътворявам моето бъдеще “ ще насочим мислите и желанията на деца от 8 до 14 години в съзидателна посока. Ще ги учим да се оправят с обикновени отговорности, да вършат осъзнати избори, да знаят какви биха били следствията от дейностите и постъпките им. Ще им покажем по какъв начин да се радват на дребните неща и да живеят в синхрон с природата. Самата база се намира в Санитарно-оздравителен комплекс „ Камчия “. Ще си подарим седмица на брега на морето, в сърцето на свежа красива гора. Ангажирани са квалифицирани треньори и обучители в обществени умения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР