Причината е ниското ниво на държавната помощ de minimis. Според

...
Причината е ниското ниво на държавната помощ de minimis. Според
Коментари Харесай

Пчеларите излязоха на национален протест

Причината е ниското равнище на държавната помощ de minimis.

Според протестиращите отпуснатите 3 млн. и половина лв. не са задоволителни за възобновяване на пчелните фамилии, тъй като това прави по 5 лева на пчелно семейство.

Недоволните желаеха сумата да е най-малко 40 лева и настояха за трайно субсидиране в бранша посредством директни заплащания.

Други ограничения, които ще оказват помощ на сектора, е по-строг надзор за третирането на аграрни култури, както и основаването на лаборатория, която да изследва смъртността на пчелите.

От министерството на земеделието поеха ангажимент, че ще бъде основан съвещателен съвет, на който да се обсъдят проблемите в бранша. Пчеларите желаеха и по-сериозен надзор на неразрешени препарати, с които пръскат зърнопроизводителите.
Николай Куменов, ръководител на федерацията на българските пчелари: Страшно безстопанствен бранш, за жалост заради тази причина пчеларите са намалели фрапантно с към 40% за последните няколко години. Настояваме да имаме директни заплащания, както всички останали аграрни производители, тия директни заплащания да са 60 евро на пчелно семейство. Има една разпоредба номер 13, която не разрешава пръскането от 10 до залез слънце, само че за жалост не всички арендатори съблюдават тази разпоредба. Няма надзор и всеки си пръска, когато желае и с както желае.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР