Причината е – десет години безхаберие на правителството на Борисов

...
Причината е – десет години безхаберие на правителството на Борисов
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Увеличихте цената на водата, но вместо инвестиции – легени

Причината е – 10 години безхаберие на държавното управление на Борисов и изтощение през днешния ден.
Ето и цялата позиция на Нинова в Народното събрание:

Както знаете, три области в страната са в режим на вода и водна рецесия – Перник, Плевен и Ловеч. Пред същата опасност са изправени и други области. От районен, казусът може да стане народен. Вашето пояснение е, че няма задоволително превалявания и язовирите са празни. Едно следствие в Перник потвърди, че това не е правилно и че през последните години преваляванията там са много повече от предходни години, когато не е имало режим на водата. Причините са други - остарялата водопреносна мрежа с огромни загуби, довеждащите водопроводи в извънредно неприятно положение, също с големи загуби за водата, потреблението на питейни води за промишлени потребности, тъй като по този начин е по-евтино на дефинира стопански субекти. Това, което ви споделям ще подкрепим с публични данни от Комисията за енергийно и водно контролиране. Тя регистрира, че загубата на вода през 2016 година е 60 %. През 2017 пораства и стига до 61,24 %. Това са близо 550 милиона куб. м, по данни на Национален статистически институт.

В същото време, ремонтите по водопреносната мрежа, съгласно формалните данни, са 0,5 %. В последните години непрекъснато увеличавате цената на водата за хората. От 1 януари тази година в Шумен тя доближава до 3.40 лева Във Варна – 3 лв., в Добрич – 3, 35 лв., а във Враца и Монтана - самата Комисия по енергийно и водно контролиране признава, че цената доближава обществено непоносими нива и все пак има нарастване. Загубите на водата порастват паралелно с повишението на цената на водата. Събирате повече пари от хората, сякаш да инвестирате във водопреносните мрежи и качеството на водата, само че вместо вложения – те получават легени и кофи, в които да си носят вода. Как ви звучи това в 21 век? Защо се случва това? Защото 10 години държавните управления на Борисов се отнасят безусловно безхаберно към този проблем.

Уважаеми ръководещи и депутати от ГЕРБ, знаете ли сега кой от вашето праветилество дава отговор за водната промяна? Мълчите. Не единствено, че не знаете кой ръководи тази промяна, просто промяна няма. Постоянно събирате от хората от ден на ден и повече пари, никакви вложения, влошено качество на доставката и на водата. Подозираме, че това ще се случи и през 2020 година. Отново ще кажете на хората: „ За да имате по-добро качество и постоянна вода в 21 век, би трябвало да платите още повече “. Докога по този начин? Настояваме през днешния ден тук да дойдат на чуване министърът на районното развиване и министърът на околната среда. И да кажете какво ще вършиме – 3 области са в рецесия, застрашени са от ще няколко, по този начин ли ще стоите и ще гледате? Ние имаме своите оферти. Ще внесем запитване с подписи за диспути и в границите на тези диспути ще предложим своите промени и дейности, които би трябвало да предприемете най-сетне, след 10 години. Не си помисляйте за ново нарастване на цената на водата, на фона на положението на водопреносната мрежа, на безхаберието на държавното управление и на безсилието, което демонстрирате сега да се справите с този проблем. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР