Причината да има проблеми с вноса на боклуци от последните

...
Причината да има проблеми с вноса на боклуци от последните
Коментари Харесай

Отпадъци като суровина - защо са толкова важни за кръговата икономика?

Причината да има проблеми с вноса на отпадъци от последните години в България е, че те не са били разделно събирани. Българският бизнес обаче внася вторични първични материали. Това съобщи в изявление за специалистът по кръгова стопанска система Николай Михайлов по тематиката с оползотворяването на отпадъците у нас и по света като част от кръговата стопанска система.
По думите му " за отпадъците към този момент се приказва изрично като запас, който би трябвало да бъде оползотворяван ". По отношение на вноса на текстилни непотребни произведения у нас, експертът е уверен, че рискови примеси измежду тях няма. Михайлов обаче обърна внимание на нерегламентирания импорт на текстил, който съставлява към 20% от общия подобен. Според специалиста заради тази причина е мъчно да се наблюдава какво остава с остатъка, откакто се извлече скъпият материал от него.
Николай Михайлов удостовери тезата на доста негови сътрудници, че един път импортирани незаконно, отпадъците се и депонират по нерегламентиран метод . " Ние нямаме център за отнасяне на боклуци, които е ясно, че са рискови. Това са да вземем за пример бои, медикаменти, флуоресцентни лампи и други. Нямаме сходни мощности, тъй като не сме ги построили. В същото време Европейската комисия споделя, че до 2025 година би трябвало да имаме разделно събиране за рисковите материали и за текстила, който е образува у нас ", съобщи още Михайлов. Той е уверен, че в случай че не се изградят сходни мощности у нас, страната ни ще е принудена да изнася тези боклуци и това ще излиза много скъпо на данъкоплатеца.
Михайлов е безапелационен обаче, че у нас към този момент има положителни образци във връзка с третирането на отпадъците, защото мощностите се уголемяват.
Какво е бъдещето на отпадъците и за какво България може да е печеливш състезател в оползотворяването им, гледайте във видеото:
Сподели с твоите другари
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР