Приблизително половин милион българи страдат от диабет. В Световния ден

...
Приблизително половин милион българи страдат от диабет. В Световния ден
Коментари Харесай

Продължава проблемът с липсата на лекарства за диабетици

Приблизително половин милион българи страдат от диабет. В Световния ден за битка със болестта казусът с неналичието на медикаменти продължава.

Преди 7 години Величко Величков стартира да отслабва фрапантно и да върви постоянно до тоалетна. След няколко проучвания открива, че има висока кръвна захар. От една година приема лекарството ''Оземпик''. 

„ Днес също бях да си изваждам рецепта от Здравната каса. Минах през две аптеки – отново го няма, даваха гаранция, че в границите на една седмица, в случай че се запиша, могат да го доставят. Ако имате близки и познати в областта на медицината, можете да си го намерите, само че става със записване “, изясни Величко Величков пред БТВ.

Лекарите също получават сигнали за изчезналото лекарство. В някои лечебни заведения в столицата през днешния ден се организираха и безвъзмездни прегледи за болестта.

„ Повечето ни пациенти са нямали никакви признаци. Диабетните съдови затруднения са доста тежки, те засягат и дребните, и огромни съдове, водят до инвалидизация, сърдечно-съдови болести “, съобщи доцент доктор Даниела Попова, завеждащ ''Клиниката по ендокринология и метаболитни заболявания'' в УМБАЛ " Царица Йоанна-ИСУЛ ".

Фармацевтите си обясняват липсата на лекарства с ''реекспорта''. Освен за липса на ''Оземпик'' в аптеките, фармацевтите алармират и за липса на инсулин.

„ Ние имаме случай от Велико Търново - цялата област дамата е обиколила, не могла да откри бързодействащ инсулин. Фирмите, като приказваме с притежателите, те споделят – задоволителни количества са импортирани, ето, през днешния ден са изтеглили търговците на едро, ние като тръгваме да заявяваме, изчезват, няма оповестени налично количество “, изясни Маргарита Грозданова, магистър-фармацевт и член на УС на БФС.

От Министерството на здравеопазването дадоха отговор, че от началото на годината в страната се доставят от 30 до 80% повече от нормалните количества и има налични в складовете, и при търговците на едро при последната инспекция. 

Следващата доставка е планувана при започване на идната година. За инсулина от ведомството споделиха, че се правят постоянни доставки.

Някои обаче ще не престават да се доставят с медикамента от прилежащи страни, като Сърбия и Гърция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР