Приблизително 95% от европейските банки, които вече представиха финансовите си

...
Приблизително 95% от европейските банки, които вече представиха финансовите си
Коментари Харесай

95% от европейските банки са отчели печалби над пазарните прогнози

Приблизително 95% от европейските банки, които към този момент показаха финансовите си резултатите за второто тримесечие, са  отчели облаги, които са надминали пазарните прогнози, демонстрират калкулации на анализатори на Morgan Stanley, оповестени в сряда. По-добрите банкови облаги се приписват на по-високия чист приход от лихви и заделени по-ниски хранителни запаси за неприятни заеми.

Някои от банките, в т. ч. HSBC, BBVA и Barclays, оповестиха и ново назад изкупуване на лични акции.

Анализаторите означават, че до момента всички банки в еврозоната са надхвърлили упованията за чист приход от лихви - мярка за разликите сред лихвите, които банките получават по заеми и заплащат по депозитите на вложителите. Този главен източник на доходи беше понижен през последните 15 години заради доста ниските лихвени проценти, само че нападателните политики на централните банки, в това число на ЕЦБ, даде подтик на банковите вложители.

Анализатори на Jefferies Group пък споделиха, че чистият лихвен приход на банките, изключително в Южна Европа, е бил подкрепят от относително ниските така наречен " депозитна бета " - процентът на измененията в пазарните лихви, които банките трансферират на своите инвеститори. " Депозитните бета " мерят чувствителността на цената на депозита на банка към измененията в краткосрочния лихвен %. Така да вземем за пример,  депозитна бета от 0,4 процентни пункта значи, че банката покачва междинната си рента по депозитите с 40 базисни пункта при нарастване със 100 базисни пункта на краткосрочния лихвен %.

 istock istock
Банките в еврозоната имаха равнище на депозитна бета от 14% през юни по отношение на 13% през май, съгласно калкулации на Jefferies въз основа на данни на ЕЦБ, само че тези равнища са доста по-високи във Франция (23%) и Германия (14%), в сравнение с в Италия (9%), Испания (6%) и Португалия (7%).

Това оказва помощ на банките да надминат прогнозите за чистия лихвен приход изключително в Южна Европа, където лихвите по депозитите остават изключително ниски спрямо историческите стандарти, означават от Jefferies.

Оценките на Jefferies демонстрират, че през юни приходите от лихви на банките по заемите са нарастнали повече от разноските за лихви по депозити в множеството европейски страни като се изключи Германия.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР