Приблизително 33 млн. евро, от които 28 млн. евро безвъзмездна

...
Приблизително 33 млн. евро, от които 28 млн. евро безвъзмездна
Коментари Харесай

33 млн. евро за България от програмата за Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност

Приблизително 33 млн. евро, от които 28 млн. евро безплатна помощ, ще получи България по стратегия " Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност ". Това сподели шефът на Дирекция " Енергийни планове и интернационално съдействие " в Министерството на енергетиката Венета Цветкова по време на формалното разкриване на програмата през днешния ден в НДК. Енергийното ведомство е програмен оператор на програмата, която се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 година Предвидените средства по програмата са двойно повече по отношение на предходния програмен интервал, когато бюджетът беше 15.6 млн. евро.

Венета Цветкова разгласи, че се чака да се спестят 172 000 тона въглероден двуокис, 117 мегаватчаса сила, както и 7,4 мегавата конфигурирана мощ от възобновими енергийни източници.

Процедурата, която ще стартира първа, е за рехабилитация и рационализация на общинска инфраструктура. Тя е и най-търсената. Общият бюджет е 8,2 млн. евро, уточни Цветкова. Три и половина милиона евро са средствата, планувани за дейно потребление на хидроенергийния капацитет. По тази процедура бенефициенти могат да бъдат общини и ВиК предприятия.

Бюджетът, който е очакван за потребление на геотермална сила за отопление и изстудяване, е 3,4 млн. евро. За възстановяване на енергийната успеваемост на здания са отделени 10,7 млн. евро. Има и процедура за енергийна успеваемост и оползотворяване на геотермална сила в индустрията. По програмата има очакван бюджет и за няколко " дребни грантови схеми ", като образование по геотермална сила и други.

Общата стойност на програмата ще бъде 210 млн. евро за целия интервал, осведоми съветникът в посолството на Кралство Норвегия Грете Йодегаард. Тя посочи, че задачата на програмата е да се преодолеят икономическите и обществени разлики. Идеята е да се усъвършенства енергийната успеваемост, както и да се ускори експертният потенциал в енергетиката. По думите й от позиция на посолството това е значимо и за развиването на двустранните връзки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР