Приблизително 100 млн. души в Европа живеят с хронично бъбречно

...
Приблизително 100 млн. души в Европа живеят с хронично бъбречно
Коментари Харесай

Бремето на хроничното бъбречно заболяване

Приблизително 100 млн. души в Европа живеят с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), а още 300 млн. са изложени на риск един ден да се сблъскат с този проблем. За страдание ХБЗ се диагностицира късно, защото в ранните стадии нормално заболяването протича без признаци. Политиките, които поддържат повишение на информираността за болестта, както и просветителните акции измежду обществото и медицинските експерти за по-доброто схващане на признаците, могат да доведат до навременно слагане на диагнозата.
Броят на хората с ХБЗ нараства в световен мащаб
ХБЗ е по-разпространено от доста други незаразни болести. Ето за какво съставлява забележителна опасност за устойчивостта на здравните системи. Все повече хора живеят с този здравословен проблем и макар че милиони по света са наранени, обществото не знае задоволително за ХБЗ. Проучване на Economist в 10 европейски страни демонстрира, че заболяването не е с висок приоритет в националните здравни политики. Според оценките към 2019 година в Европейския съюз 6086 на 100 хиляди души имат ХБЗ. Най-много са болните в Полша, Румъния и Гърция с над 7 хиляди случая на 100 хиляди души във всяка страна. Заболяването се среща измежду хората на всяка възраст, само че процентът на пациентите нараства доста с придвижване на годините. До 12% от популацията в Европейския съюз на възраст сред 60 и 64 години е наранено от ХБЗ. До 25% от лицата на възраст сред 70 и 74 години и до 51% от тези на възраст сред 80 и 84 години страдат от това заболяване. С оглед на увеличение на продължителността на живота в Европа се чака процентът на засегнатите от ХБЗ европейци да продължи да пораства.
Прогресивна загуба на бъбречната функционалност
ХБЗ е неизлечимо заболяване, при което функционалността на бъбреците се утежнява с течение на времето. То минава през пет стадия, като всеки от тях се свързва с прогресивно увреждане. Симптомите в ранните стадии (между I и III) постоянно липсват или са неспецифични и включват мускулни конвулсии, отмалялост, гадене и промени в съня, апетита и отделянето на урина. В етап III функционалността на бъбреците е понижена с близо 50%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР