Приблизително 1/3 от училищата и детските градини у нас ще

...
Приблизително 1/3 от училищата и детските градини у нас ще
Коментари Харесай

1/3 от училищата и детските градини със специален статут през 2018 г.

Приблизително 1/3 от учебните заведения и детските градини у нас ще придобият специфичния статут на средищни или предпазени през актуалната образователна 2018/2019 година. Такива ще са 1 250 просветителни институции при общо 4 247 (по данни на Национален статистически институт за 2017 г.).

Средищните събират деца от повече обитаеми места, където учебни заведения и градини към този момент няма. Тази година броят им да е общо 990 в 660 града, предлага Министерството на образованието и науката посредством план, импортиран за едномесечно разискване преди гласуването му от Министерския съвет.

29 са новите детски градини и елементи от детски градини. 4 са новите учебни заведения. От миналогодишния лист отпадат 57 (29 учебни заведения и 37 градини) заради оптимизация (сливане или закриване) и липса на минималния брой от 10 ученика/4 деца, на които се постанова да пътуват до други обитаеми места.

Промените в Списъка са осъществени по предложение на кметовете на общините след инспекция от съответното районно ръководство на образованието. Децата и учениците от обитаеми места без детска градини и учебно заведение, се образоват в други според наредбите на Закона за предучилищното и учебното обучение с обезпечен от съответните общини безвъзмезден превоз до детската градина или учебно заведение. За средищните градини и учебни заведения наложително се обезпечават средства от държавния бюджет за превоз на децата и учениците.

Тази година средищни учебни заведения ще има във всички 28 области на страната, в това число София-град. В тях ще учат 18 775 деца и 181 220 възпитаници.

Броят на средищните просветителни институции тази година понижава от 1 014 на 990. По-малко ще са и  предпазените:  260, от които 100 градини и 160 учебни заведения. 10 отпадат от миналогодишния лист " заради противоречие с критериите ", още една - ОУ " Христо Ботев " във видинското с. Раброво - следва да бъде закрито. Вписват се нови 8 градини и 2 учебни заведения по оферти на кметовете.

Защитени са тези учебни заведения и градини, в които има доста малко деца, само че в случай че бъдат закрити, те ще би трябвало да изминат повече от допустимите километри в път, което би заплашило живота и здравето им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР