Приближен на италианския вицепремиер Матео Салвини бе разпитван от прокурори

...
Приближен на италианския вицепремиер Матео Салвини бе разпитван от прокурори
Коментари Харесай

Прокурори разпитват близък на Салвини за финансиране от Русия

Приближен на италианския вицепремиер Матео Салвини бе разпитван от прокурори за хипотетичен проект за финансиране от Русия на крайнодясната партия на Салвини - "Лига ", съобщи Агенция Франс Прес.

Джанлука Савоини бе разпитван по отношение на информацията за негова среща в Москва с трима руснаци. Той се е позовал на правото си на безмълвие, оповестяват италиански медии.

Първите данни за такава среща през октомври в хотел в Москва се появиха през февруари, а американският уебсайт Buzzfeed разгласява запис на диалози, водени на тази среща, в които се загатва за спогодба да се отклонят към "Лига " 65 млн. $ (58 млн. евро) от транзакция при покупка на съветски нефт посредством медиатори. Според Buzzfeed не е ясно дали ангажимента е била изпълнена.

56-годишният Савоини е някогашен публицист, женен за рускиня. Той е президент на асоциацията "Ломбардия - Русия " и е считан за един от главните контакти на партия "Лига " с Русия, показва Агенция Франс Прес.

Салвини отхвърля да е получавал пари от Русия, само че опозиционните партии упорстват той да даде пояснения пред Народното събрание. На въпрос дали вицепремиерът би трябвало да го стори, министър-председателят Джузепе Конте отвърна пред публицисти: "Защо не? Нашата линия на държание е ясна: безспорна бистрота пред италианските жители и безспорна преданост към националните ползи. В това отношение нашето държавно управление няма да се отклони нито на косъм ", добави той.

Още един от италианците, участвали на срещата в Москва - юристът Джанлука Меранда, може да бъде също разпитан в прокуратурата в околните дни, показват италиански медии.

Вицепремиерът Салвини в никакъв случай не е крил възхищението си към съветския президент Владимир Путин, който посети Италия при започване на месеца и загатна опцията за съглашение за съдействие сред неговата партия "Единна Русия " и партията "Лига " на Салвини. Но Салвини увери, че поддръжката му за Путин и опълчването му на европейските наказания, наложени на Русия след анексията на Крим, са безкористни, показва АФП
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР