Приближавайки се към доброволните страдания заради нашето спасение, нашият Господ

...
Приближавайки се към доброволните страдания заради нашето спасение, нашият Господ
Коментари Харесай

Синаксар на Преображение Господне

Приближавайки се към доброволните премеждия поради нашето избавление, нашият Господ Иисус Христос почнал да приказва на учениците си, че " би трябвало да отиде в Йерусалим и доста да пострада от стареите, първосвещениците и книжниците и да бъде погубен " (Мат. 16:21); Той споделил това в Кесария Филипова*, откакто деятел Петър изповядал, че Той е Христос, Син на Живия Бог, - " Ти си Христос, Синът на Живия Бог " (Мат. 16:16).

Вече течала последната година от тригодишната проповед на Иисуса Христа и тридесет и третата година от раждането Му от Пречистата Дева. Христовите думи мощно опечалили учениците, и изключително деятел Петър, който почнал да възразява на Господа, казвайки: " милосърден Бог към Тебе, Господи! това няма да стане с Тебе " (Мат. 16:22). Забелязвайки скръбта на учениците и желаейки да я облекчи, Иисус Христос заречен на някои от тях да им покаже Своята популярност, в която ще се облече след отшествието Си: " тук стоят някои - споделил Той, - които няма да вкусят гибел, докле не видят Сина Човечески да иде в царството Си " (Мат. 16:28).

Шест дни след изложените събития Господ, съпроводен от учениците и голям брой народ, отишъл от региона Кесария Филипова в рамките на Галилея; към този момент се свечерявало, когато Той достигнал Галилейската* планина Тавор**.

Имайки бит нощем да се отдалечава от учениците за уединена молитва към Бога Отца, Иисус Христос и в този момент, като оставил народа в подножието на планината и взел със Себе Си единствено трима от тях - Петър, Йоан и Иаков, - се изкачил с тях на върха на планината, с цел да се помоли, и отдалечавайки се на неголямо разстояние, на високия рид, се отдал на молитва. А тримата апостоли, изморени частично от изкачването на планината и от продължителната молитва, заспали, както свидетелства за това свети евангелист Лука: " А Петра и ония, които бяха с Него, бе налегнал сън " (Лук. 9:32).

По време на съня им, когато наближавало да се съмне, Господ Иисус Христос се преобразил, блестейки със славата на Своето Божество; по Негова заповед пред Него застанали двама пророци - Мойсей от мъртвите и Илия от рая; те беседвали за идните Му в Йерусалим премеждия и гибел.

Тази сказка и особеното проявяване на божествената мощ събудили апостолите; виждайки неизречената популярност на Господа Иисуса, - лицето Му, сияещо като слънце, облеклата Му, блестящи като сняг, и двамата мъже, стоящи в тази популярност и говорещи с Него, апостолите се ужасили.

По признание на Светия Дух, те незабавно разпознали в мъжете Мойсей и Илия и разбрали, че беседват за доброволните Христови страдания; вслушвайки се в нея, апостолите стояли с боязън, наслаждавайки се в това време на Божествената популярност, доколкото било допустимо за телесните им очи. И Сам Господ им явил славата Си в такава степен, в каквато може да я види земен човек и да не се лиши от зрение: за смъртния човек е недостъпно съзерцанието на невидимото, безсмъртно Божество. Мойсей в миналото молил Господа да му яви Своята божествена популярност лице в лице, на което Господ дал отговор: " не може човек да Ме види и да остане жив " (Изх. 33:20).

Когато беседата на Христа с Мойсей и Илия се приближавала към края си и апостолите, по подстрекателство на Светия Дух, разбрали за скорошното им отшествие, деятел Петър се проникнал от тъга от това, че пророците желаят да се скрият от очите им: той би желал непрекъснато да се любува на дивното съзерцание на Христовата популярност и честните пророци; изпълвайки се с безстрашие, той споделил: " Наставниче, добре ни е да бъдем тук; да създадем три сенника: за Тебе един, за Моисея един, и един за Илия " (Лук. 9:33).

При тези думи на деятел Петър светлият облак, показал пред Христа двамата пророци, осенил апостолите, обкръжавайки върха на планината, с цел да вземе още веднъж пророците, по Божие предписание, и да отнесе всеки от тях на мястото му; още повече се изплашили апостолите, когато, приближавайки се към Христа, влезнали в самия облак и чули говорещия от него глас: " Този е Моят любим Син: Него слушайте " (Лук. 9:35).

При тези слова свише апостолите, обзети от популярен смут, дефинитивно изгубили наличие на духа и в мощен боязън паднали ничком на земята. Когато паднали на земята, славата Господня, разпростирайки се, се скрила от тях, а дружно с нея и пророците. Господ се доближил към лежащите на земята възпитаници, казвайки: станете, не бойте се! Като вдигнали очи, апостолите не видели никого, с изключение на Господа Иисуса.

Започнало да се зазорява и те тръгнали да слизат от планината; по пътя Господ им заповядал на никого да не споделят за видението до тогава, до момента в който Той, след страданието и гибелта, не възкръсне в третия ден от гроба, и те замълчали и през това време на никого не разказали за нищо от това, което се удостоили да видят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР