Приближаващата се нова икономическа криза в света се проявява в

...
Приближаващата се нова икономическа криза в света се проявява в
Коментари Харесай

Криза в небето: Авиокомпаниите в света фалират с рекордна скорост

Приближаващата се нова икономическа рецесия в света се демонстрира в доста браншове, само че сякаш към този момент най-силно това се усеща от самолетните компании.

Заедно с утежняването на световната икономическа обстановка се случват ненапълно непредвидени, само че не и прекомерно изненадващи нещо: банкрутират самолетни компании превозвачи. При това процесът тече с надали не най-високите темпове за цялата история на тяхното наблюдаване. По тематиката написа Reuters, базирайки се на последния отчета на Международното бюро за авиация (International Bureau of Aviation).
 2019 година ще е най-турбулентната за самолетните компании от десетилетие
2019 година ще е най-турбулентната за самолетните компании от десетилетие

Консолидацията в бранша в Европа по този начин и не се случи, само че това не може да продължава повече

Фалитите на самолетни компании като предписание стартират да набират скорост директно преди икономическия спад и по време на рецесията. От това може да се направи извод, че последните банкрути на такива компании като индийската Jet Airways, английската Thomas Cook и Avianca от Бразилия е може би обезпокоителен сигнал за идната международна икономическа злополука през 2020 година.

През 2019 година се следи най-бързият в историята растеж на банкрути на самолетни превозвачи. Към края на септември към 17 такива компании са подали заявки за отбрана от кредиторите. Само в последните дни поръчки за изпадане в несъстоятелност са постъпили от френските Aigle Azur и XL Airways, немската Flybmi и Adria от Словения.
 Берлин избавя Condor след банкрута на Thomas Cook
Берлин избавя Condor след банкрута на Thomas Cook

Германия ще даде заем в размер на €380 милиона

Пикът на летния туристически сезон мина и в този момент самолетните компании се сблъскват с високата си дългова натовареност, спад на приходите, дефицит на парични средства, повишаване на самолетното гориво, повишаване на $. Всичко това засегна първо най-уязвите превозвачи.

Силният $ нанесе най-големите вреди за самолетните компании от разрастващите се страни, защото отслабените им национални валути донесоха за тях спомагателни разноски.

Reuters отбелязва, че серията банкрути оказа помощ на несъстоятелни превозвачи да придобият самолети и лотове по летищата по мощно занижени цени. Защото въпреки това рецесията постоянно е опция и тези компании, които имаха пари съумяха да се възползват от обстановката.

Трябва да се подсети, че проблемите за някои компании породиха поради възбраната за полети на самолетите Boeing 737 MAX, след двете тежки произшествия с този модел. А някои превозвачи бяха заложили на този аероплан. Например ирландския лоукостър Ryanair, който се сблъска с финансови проблеми, само че компанията откри излаз от рецесията и реши казуса като купи Airbus A-320, които бяха взети под аренда от банкрутиралата наскоро Thomas Cook.

Като цяло световният самолетен бранш претърпява спад от началото на 2018 година. И защото множеството специалисти чакат утежняване на обстановката в международната стопанска система, може да се допусна, че самолетните компании може да се окажат в още по-дълбока и тежка рецесия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР