Приближаваме се към сезона на общите събрания и към най-сладкият

...
Приближаваме се към сезона на общите събрания и към най-сладкият
Коментари Харесай

Над 19 млн. лв. заделя групата Стара планина холд за акционерите си

Приближаваме се към сезона на общите събрания и към най-сладкият миг - разпределението на облагите от миналата година и определянето на размера на дивидентите.

Ръководството на "Стара планина холд " АД предлага на препоръките на шефовете на предприятията от групата на холдинга общите събрания на акционерите да разпределят част от облагата на сдруженията за предходната година под формата на дял. За "Стара планина холд " АД тази сума е 5 090 041.52 лева или по 0.2456 лева на акция. При останалите сдружения предлагането за погашение на дял е както следва: за "М+С Хидравлик " АД е 10 252 632.00 лева (0.26 лева на акция), за "Хидравлични детайли и системи " АД - 3 820 687.92 лева (0.21 лева на акция) и за "Елхим-Искра " АД - 351 517.74 лева (0.014 лева на акция). До провеждането на общите събрания на акционерите е допустимо да бъде направена преоценка на предложенията според от финансовото положение и вероятностите на сдруженията, които са свързани и с изменящата се конюнктура на пазарите на всяка от компаниите, повлияна от резултата от ограниченията, които държавните управления подхващат по отношение на Ковид-19.

Нетната облага на "Стара планина холд " АД в края на предходната година е в размер на 6.43 млн. лв., оповестиха от компанията. Статистиката сочи, че това е най-високата облага в историята й

Съветът на шефовете на холдинга ще предложи на постоянното годишно общо заседание акционерите да продължат традицията за разпределение на част от финансовия резултат за дял. Предварителната дата за осъществяване на постоянното годишно общо заседание на акционерите на "Стара планина холд " АД, което ще регистрира финансовите резултати през 2019-а е 20 май.

Припомняме, че общите събрания на акционерите на най-големите предприятия от групата на "Стара планина холд " АД разпределиха част от своята облага за 2018 година под формата на паричен дял. Общият размер на начислените суми, които се чака да постъпят в касата на компанията майка АД е в размер на 7.12 млн. лв..

Общото заседание на акционерите на "Стара планина холд " АД, извършено през май 2019 година разпредели от чистата облага за 2018 година сума в размер на 5 042 746.60 лв. за погашение на дивиденти, а остатъкът отнесе към неразпределената облага на сдружението. Размерът на този дял е максимален в историята на сдружението. Общата сума на разпределения дял за акционерите на "Стара планина холд " АД до момента е над 26 млн. лв.. Първоначалната инвестиция в холдинга има дивидентно покритие от 14.9 пъти, акцентират от компанията.

"Стара планина холд " АД като сдружение от холдингов вид не прави независима комерсиална активност. То е насочило своята активност предпочитано в мениджмънт на дъщерните и асоциираните предприятия.

Съществен резултат върху финансовото положение на "Стара планина холд " АД оказва директната взаимозависимост от финансовото положение на дъщерните и асоциираните предприятия, чиято активност е най-вече експортно насочена - главно към страните от Европейския съюз. Първите сигнали за криза в Западна Европа доведоха до скептицизъм в бизнес настроенията на главните сътрудници, вследствие на което към този момент се регистрира сериозен спад в продажбите.

Продажбите през предходната година на групата "Стара планина холд " доближиха 224.4 млн. лв. при предстоящи 222 млн. лв., регистрират от компанията. Понижението по отношение на пиковата 2018 година е 7.5 %. Спадът на продажбите е вследствие на към този момент обрисуваните рамки на рецесията в индустриалното произвеждане на водещите стопански системи от Европейския съюз. В началото на 2020 година се следи задълбочаване на скептицизма, обвързван не толкоз с предстоящата зараза, колкото с суматохата, подбудена от това очакване. Тези отрицателни процеси се отразяват и на финансовият резултат на групата, който отбелязва спад от близо 13% за предходната година, а спадът на консолидираната чиста облага е 10 на 100. Възможно е това да се отрази на бъдещите приходи от дивиденти в сдружението майка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР