Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше

...
Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше
Коментари Харесай

Според финансовия министър бюджет 2021 е антипандемичен

" Прибързано се направиха заключения за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше създадена в невиждана обстановка. В бюджета има ясно изразени цели, главно ориентирани към ограничения за превъзмогване на следствията от рецесията. Аз го назовавам антипандемичен бюджет, защото в него са заложени над 3 милиарда лв. за ограничения за битка против ковид... Решили сме структуроопределящи неща, бюджетът е уравновесен сред Covid ограниченията и нуждата от промени в обособените системи “. Това сподели пред БНР в неделя министърът на финансите Кирил Ананиев.

По думите му са планувани 1,6 милиарда лв. за поддръжка на семействата, 576 млн. лв. за бизнеса, 748 млн. лв. за органите на държавното ръководство, натоварени с дейностите по преодоляване на пандемията и следствията, 76 млн. лв. за национално съфинансиране по ограничения, свързани с Covid-19.

" Няма популизъм и предизборни обещания… Предвиждаме буфер в бюджета за идната година. Бюджетите на всички министерства и ведомства ще се финансират до декември с 95% от ресурса, а 5% буфер ще се употребява за форсмажорни условия в системата на опазването на здравето. Ако тези 5%, или 640 млн. лв., не се похарчат, те ще оказват помощ да не се надвиши плануваният недостиг от 3,9%. От тези 3,9% близо 2,5% са свързани с Covid ограниченията... Няма да бъдат изоставени нито хората, нито бизнесът “, сподели Ананиев.

" За първи път имаме огромен приоритет - образуването на бюджетните взаимоотношения сред страната и общините. Със 732 млн. лв. се усилват всички типове взаимоотношения - за делегираните от страната действия, за изравнителната дотация, за финансовата дотация “, добави той.

И увери, че служителите на реда не са забравени, тъй като от новата година се възнамерява 10% увеличение на техните заплати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР