Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше

...
Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше
Коментари Харесай

Ананиев: Бюджет 2021 е антипандемичен |

Прибързано се направиха заключения за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше създадена в невиждана обстановка. В бюджета има ясно изразени цели, главно ориентирани към ограничения за превъзмогване на следствията от рецесията. Аз го назовавам антипандемичен бюджет, защото в него са заложени над 3 милиарда лв. за ограничения за битка против ковид. Решили сме структуроопределящи неща, бюджетът е уравновесен сред COVID мерките и нуждата от промени в обособените системи.

Това съобщи министърът на финансите Кирил Ананиев пред БНР по отношение на Бюджет 2021. 

Той изясни, че са планувани 1,6 милиарда лв. за поддръжка на семействата, 576 млн. лв. за бизнеса, 748 млн. лв. за органите на държавното ръководство, натоварени с дейностите по преодоляване на пандемията и следствията, 76 млн. лв. за национално съфинансиране от ограничения, свързани с коронавируса. 

По думите му не се раздават пари безредно. " Няма популизъм и предизборни обещани. Предвиждаме буфер в бюджета за идната година. Бюджетите на всички министерства и ведомства ще се финансират до декември с 95% от ресурса, а 5% буфер ще се употребява за форсмажорни условия в системата на опазването на здравето. Ако тези 5%, или 640 млн. лв., не се похарчат, те ще оказват помощ да не се надвиши плануваният недостиг от 3,9%. От тези 3,9% близо 2,5% са свързани с Covid ограниченията... Няма да бъдат изоставени нито хората, нито бизнесът ", сподели още той.

" В края на интервала ще бъдем с недостиг в границите на 28,2% от Брутният вътрешен продукт, което е надалеч от Маастрихтския аршин от 60%. През 2019 година междинният недостиг на страните в Европейски Съюз е 77%, а на страните от еврозоната – 84%, като това е преди рецесията ", добави той.

Финансовият министър акцентира, че в бюджета са планувани и промени да вземем за пример в бранша на образованието, на опазването на здравето. " За първи път имаме огромен приоритет - образуването на бюджетните взаимоотношения сред страната и общините. Със 732 млн. лв. се усилват всички типове взаимоотношения - за делегираните от страната действия, за изравнителната дотация, за финансовата дотация ", съобщи Ананиев.

Той увери, че служителите на реда не са забравени, тъй като от новата година се възнамерява 10% увеличение на заплатите им и напомни, че преди две години единствено заплатите в Министерство на вътрешните работи са били увеличени. 

" Имаме тригодишна бюджетна прогноза, в която предвиждаме по какъв начин ще се развива страната и след 2021 година Вижда се развиването на процесите през идващите години. Връщаме се към старите равнища, за което и Европейска комисия ни хвали. Тази мярка за махане на подоходния критерии е обвързвана с коноравируса, фамилиите би трябвало да получат поддръжка от страната, само че краткотрайно, няма по какъв начин да поддържаме всички ", изясни министърът на финансите по отношение на детските надбавки. 

Мерките, които ще останат и през 2021 година по думите му са понижението на Данък добавена стойност, поддръжката на българските създатели и актьори, помощта за туроператорите, както и всички стратегии в поддръжката на дребния и междинния бизнес. Няма да изоставим нито хората, нито бизнеса, сподели той. 

За свалената му карантина от СЗРИ, откакто стана ясно, че е контактен със инфектирания зам.-министър на районното развиване и благоустройство Николай Нанков, Ананиев отговори по този начин:

" Следващата седмица ще имаме посещаване от Международния валутен фонд за осъществяването на член 4 от Споразумението, по-късно имаме Национален съвет за тристранно съдействие, приемане на Бюджета от Министерския съвет, влизане в Народното събрание и щеше да бъде в действителност казус, в случай че това всичко се случеше без съществуването на финансовия министър ".

За ограниченията, които страната взе при започване на пандемия отрасловият министър изясни, че те са били съответни, само че " несъмнено е имало някакви неточности поради това, че COVID-19 е нещо ново, което не е сполетявало България и света ".

Ананиев напомни, че държавното управление е почнало дълготрайна политика за увеличение на приема на студентите и на експертите по здравни грижи. " Трябваше доста по-рано да стартира, само че по този начин или другояче това беше една от първите ми задания дружно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Предвиждаме растеж сред 500 и 1000 души годишно да нараства приема. И проф. Ангелов (новият министър на опазването на здравето - бел. ред.) ще продължи тази политика ", счита той.

За нарастването на заплатите в администрацията финансовият министър уточни, че още през 2017 година е стихотворец ангажимент за годишно нарастване на приходите в обществения бранш, което в този момент, " когато имаме проблеми с вложенията и потреблението, това е една самодейна от страна на държавно управление. Това се отнася и за повдигането на минималната пенсия от 250 на 300 лв., тъй като някои смятаха, че го вършим поради идните избори. Ако погледнете управническата стратегия, ще видите, че това е заложено още през 2017 година ", безапелационен е Кирил Ананиев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР