При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти с

...
При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти с
Коментари Харесай

Пътна полиция съветва: Съобразявайте се със зимните условия и ситуацията на пътя


При зимна конюнктура се усилват рисковете за пътни произшествия с пешеходци, деца, възрастни хора, велосипедисти. Затова управлението на отдел “Пътна полиция” – Столична дирекция на вътрешните работи обръща внимание на всички участници в придвижването да се преценяват с изискванията и обстановката на пътя и прецизно да съблюдават разпоредбите за придвижване според Закона за придвижване по пътищата.

От столичната полиция припомнят на водачите да демонстрират изключително внимание, толерантност и приемливост при прекосяване около пешеходни пътеки, детски градини, учебни заведения и жилищни зони. Същевременно е належащо участващите в придвижването пешеходци да се преценяват с пътните условия и автомобилния трафик на местата, където пресичат и при опция да употребяват подлези и надлези. Препоръчително е в тъмната част на деня да имат светлоотразителни знаци по себе си.

Пътна полиция напомня и главните правила за държание на водачите при зимни условия:

- да не поемат на път без колите им да са готови за пътешестване. Това допуска най-малкото гумите да са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, да са заредени както резервоарчето с течност за измиване на стъклата, по този начин и резервоарът с гориво;

- наложително в транспортното средство да има вериги за сняг, които при нужда да се слагат на гумите на колите;

- целесъобразно е преди потегляне на път всеки лидер да взема със себе си топли облекла, вода и храна;

- добре е при плануван дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да ревизират авансово настоящата пътна конюнктура през приложението на АПИ lima. На дълъг път да ръководи постоянно най-подготвеният лидер.

- При пораждане на обстановка и въвеждането на краткотрайна организация, водачите, изключително на товарни коли, да се преценяват и извършват напътствията за това.

Основни правила за държание на пешеходците

- да не не помнят, че и те са участници в придвижването

- апелът към тях е по опция да носят по-ярки облекла, които да ги вършат по-лесно забележими на пътя;

- да пресичат единствено на избраните за задачата места и то откакто деликатно се огледат

- да не не помнят, че използването на мобилни телефони разсейват, по тази причина е добре по опция да не се употребяват при секване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР