При застраховките и хотелите скокът е най-голямЗаради поскъпването на храните

...
При застраховките и хотелите скокът е най-голямЗаради поскъпването на храните
Коментари Харесай

Инфлацията с нов рекорд

При застраховките и хотелите скокът е максимален


Заради повишаването на храните през септември инфлацията доближи до нов връх за последните 5 години и половина. През септември инфлацията е 0,3%, само че насъбраното покачване на цените за последните 12 месеца е 3,6%, оповестиха от Националния статистически институт. Това е най-високата годишна инфлация за последните 67 месеца, или от февруари 2013 година насам. Инфлацията е доста по-висока от лихвите по банковите депозити, които съгласно последните данни на Българска народна банка понижиха приблизително до 0,26% за едногодишните левови влогове на жители. Така действително високата инфлация топи спестяванията на хората и бизнеса в банките като за една година на 1000 лева влог загубата е над 32 лева

През септември храните нарастнаха с 1,5%, сочат данните на националната статистика. Най-голямо е покачването на цените на доматите – с 31%, чушките – със 7,5%, хляба – с 4,6%, и краставиците – с 2,8%. Дизелът и най-масовият бензин А95H са поскъпнали с 1,1%. Цените на хотелите през септември са се намалили със 17%, на самолетните билети – с 5%, а на обувките – с 1,1%.

В рамките на година най-вече са нарастнали цените на застраховките, свързани с превоза – с 40,2%, което се дължи на повишаването на наложителната лавица “Гражданска отговорност ” на водачите. Цените на хотелите за година са нарастнали с 19,5%, а на самолетните полети – с 16,4%. През септември горивата за колите са били с 14,3% по-скъпи по отношение на същия месец на предходната година, а при течните горива за бита покачването на цените е с 15,5%. За година зеленчуците са поскъпнали с 10,5%, плодовете – с 5,3%, а цената на хляба е повишена с 5,6%.

Понижение на цените в границите на година има при облеклата (-1,6%) и обувките (-2,4%), при захарта, шоколада и захарните произведения (-6,7%) и при бирата (-1,7%).

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР