При засилени мерки за сигурност в Каталуния се провеждат регионални

...
При засилени мерки за сигурност в Каталуния се провеждат регионални
Коментари Харесай

Засилени мерки за сигурност на изборите в Каталуния

При засилени ограничения за сигурност в Каталуния се организират районни избори в четвъртък.

Те бяха свикани от испанското държавно управление, откакто региона едностранно разгласи самостоятелност. Това принуди Мадрид да задейства чл.155-ти от Конституцията на страната и краткотрайно да замрази автономията на Каталуния.

За трети път в рамките единствено на пет години в региона се организират районни избори. 13 000 служители на реда ще наблюдават за естественото протичане на изборния ден. Право на глас имат 5.5 милиона гласоподаватели.

До изборите се стигна след месеци бурни събития - референдум за самоопределяне на региона, разгласен от Мадрид за противозаконен и последвало едностранно оповестяване на самостоятелност, което принуди испанското държавно управление краткотрайно да поеме контрола над Каталуния и да свика изключителни избори.

Предизборната акция също беше необикновена. Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон, който е в заточение в Белгия, агитираше от Брюксел.

Доскорошният му заместител Ориол Жункерас взе участие настрана, като организираше акция от пандиза в поддръжка на партията Републиканска левица.

Друг член на разформированото каталунско държавно управление - Хосеп Рул, излезе от пандиза на 4 декември против гаранция от 100 000 евро и също се явява с обособена групировка.

За любимец обаче е посочена Инес Аримадас - водач на каталунското крило на придвижването " Гражданите ", центристка партия, която се опълчва на независимостта.

Прогнозите сочат, че нито една политическа партия няма да получи болшинство. Най-вероятно в бъдещия районен кабинет ще би трябвало да вземат участие най-малко три обединения.

Законът планува свикването на нови избори да края на май, в случай че сегашните не излъчат държавно управление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР