При засилени мерки за сигурност днес в Каталуния се провеждат

...
При засилени мерки за сигурност днес в Каталуния се провеждат
Коментари Харесай

Засилени мерки за сигурност на изборите в Каталуния

При засилени ограничения за сигурност през днешния ден в Каталуния се организират районни избори. Те бяха свикани от испанското държавно управление, откакто региона едностранно разгласи самостоятелност и това принуди Мадрид да задейства чл.155-ти от конституцията и краткотрайно да замрази автономията на Каталуния.

За трети път в рамките единствено на пет години в Каталуния се организират районни избори. 13 000 служители на реда ще наблюдават за естественото протичане на изборния ден, в който са призовани да гласоподават 5,5 милиона гласоподаватели, предава Българска национална телевизия. До днешния ден се стигна след месеци бурни събития - референдум за самоопределяне на региона, разгласен от Мадрид за противозаконен и последвало едностранно оповестяване на самостоятелност, което принуди испанското държавно управление краткотрайно да поеме контрола над Каталуния и да свика изключителни избори.

Самата предизборна акция също бе необикновена. Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон, който е в заточение в Белгия, агитираше от Брюксел. Доскорошният му заместител Ориол Жункерас взе участие настрана, като организираше акция от пандиза в поддръжка на партията Републиканска левица. Друг член на разформированото каталунско държавно управление - Хосеп Рул, излезе от пандиза на 4 декември против гаранция от 100 000 евро и също се явява с обособена групировка.

За любимец обаче е посочена и Инес Аримадас - водач на каталунското крило на придвижването Гражданите, центристка партия, която се опълчва на независимостта.

Прогнозите сочат, че нито една политическа партия няма да получи болшинство. Най-вероятно в бъдещия районен кабинет ще би трябвало да вземат участие най-малко три обединения.

Законът планува свикването на нови избори да края на май, в случай че сегашните не излъчат държавно управление.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР