при засада в Демократична република Конго, докато е пътувал в

...
при засада в Демократична република Конго, докато е пътувал в
Коментари Харесай

Предадоха го, вярва съпругата на убития посланик на Италия в Конго

при засада в Демократична република Конго, до момента в който е пътувал в ескорт на Организация на обединените нации, е " изменничество " от някого, непосредствен до фамилията . Това счита брачната половинка на починалия дипломат, съобщи Агенция Франс Прес.

43-годишният Лука Атанасио бе погубен в понеделник, откакто незнайни нападатели стопираха ескорт от два автомобила на Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации наоколо до границата с Руанда.
 Италия изиска Организация на обединените нации да проверява убийството на посланика в Конго
Италия изиска Организация на обединените нации да проверява убийството на посланика в Конго

43-годишният дипломат Лука Атанасио и 30-годишният му телохранител бяха убити при офанзива в Източно Конго

Загинаха още двама души - бодигардът на посланика и водач . Шестима души оцеляха при офанзивата.

" Лука бе предаден от някого, който ни е непосредствен , до нашето семейство ", сподели Закия Седики, брачната половинка на убития дипломат, пред италианския вестник Il Messaggero.

" Някой, който е знаел за придвижването му, е преговорил, продал го е и го е предал ", акцентира тя, само че не разкри детайлности, до момента в който следствието тече.

Атанасио, който е дипломат в Конго от 2017 година, живееше в столицата Киншаса със Седики и трите си дъщери. В четвъртък италианското държавно управление провежда държавно заравяне. Посланикът ще бъде заровен в родния си град до Милано в събота.
 Посланикът на Италия погубен при нахлуване в ДР Конго Обновена
Посланикът на Италия погубен при нахлуване в ДР Конго

Конвоят с посланика е бил нападнат край град Гома

Междувременно всекидневникът " Стампа " написа, че Атанасио е изискал от Министерството на външните работи през 2018 година да удвои защитата от двама на четирима карабинери , само че молбата е отхвърлена.Според изданието предходният дипломат е получил четирима карабинери.

Три обособени следствия се водят - от Организация на обединените нации и държавните управления на Италия и Конго.

Според управляващите на Италия и Конго конвоят е попаднал в засада на 3 километра от крайната дестинация - град, където е трябвало да бъде посетено учебно заведение.

Според президентството на Конго конвоят от два автомобила е бил спрян на път северно от град Гома от шестима въоръжени мъже, които са умъртвили единия водач и са отвели шестима души. Армията проследила групата и влезнала в престрелка с нападателите , които простреляли двамата италианци.

Министерството на вътрешните работи на африканската страна упреква за убийството етническата група хуту от Руанда и съответно бунтовници от Демократични сили за избавление на Руанда. Това е една от 120 въоръжени групи, които работят в Конго. Но организацията отхвърли да е виновна за убийството.

Според локалния шеф нападателите са говорили на руандския език киняруанда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР