При започването на строителството на т.нар. хрущовки в бившия СССР,

...
При започването на строителството на т.нар. хрущовки в бившия СССР,
Коментари Харесай

Защо едно време са се ползвали чугунени, а не стоманени вани

При започването на строителството на така наречен " хрущовки " в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, се е предполагало, че техният живот няма да е повече от 30 години. Идеята е била в следствие те да бъдат сменени от жилищни здания от нов вид. Трите десетилетия обаче минали много бързо, а видът строителство допаднал на руснаците.

Една от особеността на тези жилища била, че в тях се инсталирали чугунени вани, а не стоманените. Причините за това били няколко. На първо място тя е по-евтина от стоманената. Второ - по-лесна е за монтиране. Големият минус е, че елементарно се деформира, изключително, изключително в случай че този, който я употребява е по-тежък. Падането на твърди предмети в такава вана е равностойно на злополука, защото унищожава емайла. Основният проблем обаче е, че при напълване ударите на водата по чугуна издават доста мощен звук.

Ако ваната от стомана тежи сред 20 и 40 кг, то чугунената е от 100 до 170 кг. Ваните от последни вид задържат за по-дълго време топлата вода. Явно всичко това тогавашните архитекти са отчитали при строителството на " безвъзмездни " къщи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР