При заплатите трябва да има баланс между санитари, сестри, лекари,

...
При заплатите трябва да има баланс между санитари, сестри, лекари,
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Трябва болниците да дават 50% от приходите си за заплати

При заплатите би трябвало да има баланс сред санитари, сестри, лекари, само че не би трябвало да има огромна ножица. Министър Ананиев е прав, че не може по-малко от 50 % от месечния оборот на едно болнично заведение да не се дава за фонд работна заплата. Това би трябвало множеството лечебни заведения да го създадат, а тези които са го създали да го поддържат. Това съобщи в студиото на Сутрешен блок проф. доктор Асен Балтов, изпълнителен шеф на " Пирогов ".

Проф. Асен Балтов разяснява проектобюджета на НЗОК, като по думите му се чака към 230 млн. повече да бъдат отпуснати за болнична помощ или 2 милиарда 230 млн. бюджет за болнична помощ за догодини, което е към 10% по отношение на 2019 година.

Това, което желае да предложи Българският лекарски съюз, е намиране на метод за понижаване броя на хоспитализациите, тъй като се доближи предел, който е на свръххоспитализации, сподели проф. Балтов.

По думите му клиничните пътеки също има някои, които са ниско остойностени, някои от тях наложително би трябвало да бъдат нараснали. Повечето от хирургичните пътеки са извънредно недооценени и недофинансирани. Не може една интервенция за апендицит да бъде 400 лева, сподели още той.

По отношение на заплатите на медицинските сестри Балтов съобщи, че тук-там има лечебни заведения, които са остойностили труда им.
Проф. Асен Балтов: Те желаят прекомерно високи заплати, които на този стадий не са достижими, само че в интервала до две три години, това ще бъде достигнато. В " Пирогов " сме създали всичко допустимо да бъдем на равнището на груповия браншовия трудов контракт сред министерството и двете организиции - " Подкрепа " и КНСБ. Основната заплата е сред 930 и 980 лева в " Пирогов " на една здравна сестра, лаборант, рентгенов - клиничен. Това, което следва в " Пирогов " - несъмнено, ще има леко нарастване на главните заплати, тъй като от следващата година чакаме минималната работна заплата да стане 610 лева Трябва да има баланс сред санитари, сестри, лекари, само че не би трябвало да има огромна ножица. Министър Ананиев е прав, че не може по-малко от 50 % от оборота месечния на едно болнично заведение да не се дава за фонд работна заплата. Това би трябвало множеството лечебни заведения да го направя, а тези, които са го създали, да го поддържат.

Вижте целия диалог в професор Балтов във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР