При закъснение, отменени рейсове или премаршутиране пътуващите с автобус на

...
При закъснение, отменени рейсове или премаршутиране пътуващите с автобус на
Коментари Харесай

Какви са правата ни, ако автобусът закъснее повече от два часа?

При забавяне, анулирани автобуси или премаршутиране пътуващите с рейс на разстояние над 250 километра имат право на обезщетение, а в някои случаи и да се откажат от пътуването и да получат назад парите си за билета. За това осведоми Игнат Арсенов, шеф „ Контрол на пазара” в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Той направи значимо конкретизиране, че законодателството е единно за Европейския съюз и разпоредбите важат при пътувания на територията на Република България, в друга страна членка на Европейски Съюз и сред страните членки, стига да е спазено изискването за минимално разстояние над 250 километра сред точката на тръгване и тази на идване. И посочи, че пасажерите в Европейски Съюз имат най-вече права и са най-защитени по отношение на всички останали в света. А при проблеми могат да разчитат на съдействието на мрежата Европейски потребителски центрове, каквото бюро има и в България.

„ Когато закъснението се чака да бъде повече от 90 минути, тогава за потребителите пораждат правата на храна, питиета и нощувки до 80 евро – според от интервала на изчакването. Ако закъснението е над два часа, пасажерите може напряко да се откажат да пътуват и да си получат парите обратно”, изясни Арсенов.

Когато възникне техническа повреда на самото транспортно средство или различен проблем, превозвачът би трябвало неотложно да се погрижи за пасажерите на място и да ги транспорти до крайната дестинация. „ Ако рейсът се скапе на средата на автомагистралата, няма по какъв начин в границите на час компанията да достави храна и питиета, само че тя би трябвало да обезпечи допустимо най-скоро напредването на пасажерите до крайната дестинация. Иначе те могат да претендират в допълнение парично обезщетение в размер на от 50% до 100% от цената на билета”, обърна внимание Арсенов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР