При закъснение, отменени рейсове или премаршутиране пътуващите с автобус на

...
При закъснение, отменени рейсове или премаршутиране пътуващите с автобус на
Коментари Харесай

КЗП: Ако автобусът закъснее повече от два часа, можем да откажем пътуването и да получим парите си за билета


При забавяне, анулирани автобуси или премаршутиране пътуващите с рейс на разстояние над 250 километра имат право на обезщетение, а в някои случаи и да се откажат от пътуването и да получат назад парите си за билета. За това осведоми Игнат Арсенов, шеф „ Контрол на пазара ” в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) в ефира на ТВ+. Той направи значимо конкретизиране, че законодателството е единно за Европейския съюз и разпоредбите важат при пътувания на територията на Република България, в друга страна членка на Европейски Съюз и сред страните членки, стига да е спазено изискването за минимално разстояние над 250 километра сред точката на тръгване и тази на идване. И посочи, че пасажерите в Европейски Съюз имат най-вече права и са най-защитени по отношение на всички останали в света. А при проблеми могат да разчитат на съдействието на мрежата Европейски потребителски центрове, каквото бюро има и в България.

„ Когато закъснението се чака да бъде повече от 90 минути, тогава за потребителите пораждат правата на храна, питиета и нощувки до 80 евро – според от интервала на изчакването. Ако закъснението е над два часа, пасажерите може напряко да се откажат да пътуват и да си получат парите назад ”, изясни Арсенов.

Когато възникне техническа повреда на самото транспортно средство или различен проблем, превозвачът би трябвало неотложно да се погрижи за пасажерите на място и да ги транспорти до крайната дестинация. „ Ако рейсът се скапе на средата на автомагистралата, няма по какъв начин в границите на час компанията да достави храна и питиета, само че тя би трябвало да обезпечи допустимо най-скоро напредването на пасажерите до крайната дестинация. Иначе те могат да претендират в допълнение парично обезщетение в размер на от 50% до 100% от цената на билета ”, обърна внимание Арсенов.  

Обезщетението при развален или загубен куфар пък е в размер на до 1200 евро за единица багаж. Ако чантата е изгубена, пасажерът ще би трябвало да потвърди цената на движимостите, които са били в нея, защото в противоположен случай компенсацията може да бъде платено на кг изгубен багаж. „ Обикновено би трябвало да пазим касови бележки, които демонстрират какво е имало вътре, по кое време е купено, на каква стойност. Например, в случай че в багажа имаме едни обувки, които са купени преди пет години, посредством касовата записка може да се откри, че те са доста остарели, което значи, че имат огромна обезценка и не костват толкоз, колкото са коствали при покупката ”, уточни Игнат Арсенов.

Когато пасажерите имат проблем, допустимо най-скоро да се извърнат към превозвача, като това е изключително значимо при багажите. „ При занимателен багаж има 7-дневен период. Много постоянно хората мислят, че след подаването на протокол на гише „ Рекламация на багажа ” с това завършват техните отговорности. Но те би трябвало да уведомят и превозвача, защото, в случай че той не е знаел, може да им се прекратят правата ”, акцентира специалистът.

При липса на отговор от автобусната компания повече от три месеца или приемането на неудовлетворяващ подобен, пасажерите следва да се извърнат към Европейския потребителски център към Комисията за отбрана на потребителите. Когато превозвачът е регистриран на територията България, те могат да потърсят съдействието на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация ”. „ Ако не получат това, което смятат, че им се поставя, дано не оставят въпроса забранен, да бъдат дейни, да не се отхвърлят. Има и извънсъдебни механизми за решение на потребителски разногласия – в България действат помирителни комисии, има и правосъдна администрация, до която се стига на идващ стадий ”, предложи Арсенов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР