При взрив в метрото не бързайте да слизате, защото не

...
При взрив в метрото не бързайте да слизате, защото не
Коментари Харесай

При взрив в метрото лягайте на пода, не гледайте терорист в очите

При гърмеж в метрото не бързайте да слизате, тъй като не се знае дали е прекратено контактното напрежение на релсите. Ако се намирате в тунел, закрийте устата и носа си, легнете на пода и се придържайте към препоръките на машинистите. 

Това са част от препоръките за държание при терористичен акт или опасност от подобен, включени в Плана за противопоставяне на тероризма на Столична община. Документът следва да бъде гласуван от СОС на 22 февруари, вносител е кметът Йорданка Фандъкова. 

Ако бъдете взет за пленник от въоръжени лица, не им противоречете и спазвайте напътствията им. Не се дръжте предизвикателно, последното нещо, което би желал похитителят, е да се наложи да ви убие. Мъртвият пленник не съставлява никакъв коз за водене на договаряния, изясняват от Следствен отдел към окръжна прокуратура. Препоръката е да се открива контакт с похитителите - да се изиска вода, храна, медикаменти, само че търпеливо и никога да не се визира достолепието им. 

Съвети:

Бъдете деликатни наоколо до хара, които са облечени неуместно за сезона. Следете деликатно мимиките на лицата им. Човек, който се готви да извърши атентат, нормално наподобява концентриран с компактно стиснати устни. 

Не приемайте дарове от непознати. 

На улицата: Ако попаднете в навалица, оставете се тя да ви води, само че при комфортен случай се откъснете от нея. 

Разширете ръцете си в лактите, с цел да може да дишате, в случай че сте притиснати. 

Ако сте паднали на земята, пробвайте да се изправите, в случай че не можете, свийте коленете към главата си и прикривайте с ръце главата и тила си. 

В градския превоз : При гърмеж закрийте носа и устата си с дреха и легнете на земята, с цел да не се задушите. 

Ако транспортното средство, в което се намирате, е завладяно от терористи, не ги гледайте в очите и не се вторачвайте в тях. 

Ако някой от терористите захвърли оръжието си, не го вземайте, тъй като спецчастите могат да ви помислят за един от терористите. 

В аероплан: 

Дайте на терористите всичко, което ви изискат, приемете тактиката на пасивното противодействие, не правете внезапни придвижване и не повишавайте звук, при пукотевица се скрийте зад седалките, не тичайте. 

Столичният кмет управлява дейностите при тероризъм или опасност на територията на общината,  координирано с Националния действен щаб. 

Степените на подготвеност за реагиране при терористична опасност за зелена, жълта, оранжева и алена, последната в действителност към този момент не е подготвеност, а реагиране.

И при оранжева степен съществува информация за действителен риск от терористичен акт. При нужда се вкарват ограничавания за напредване на жителите, визитите тук-там, където се събират повече от 50 индивида, публичния превоз и др. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР