При всички случаи вчерашното събитие бе повече от необичайно, а

...
При всички случаи вчерашното събитие бе повече от необичайно, а
Коментари Харесай

Експеримент на HAARP съвпадна с необичайното червено „сияние”, което наблюдавахме вчера

При всички случаи вчерашното събитие бе повече от извънредно, а единствената радиоцентрала в Европа, способна да аргументи сходно нещо, се намира в Украйна, въпреки и публично да е изоставена

Хиляди българи, румънци, украинци, молдовци и даже руснаци през вчерашния ден станаха очевидци на необикновен и в действителност невъобразим до момента феномен - северно зарево по тези географски ширини. Aurora Borealis, както е техническият термин за явлението, обвързвано с магнитното поле на планетата ни, особено може да бъде следено от арктическия кръг и северния полюс. Вчера обаче, към 19:20 ч., то се прояви в България и шашна сюрпризираните фенове на красивия театър.

Веднага в мрежата се появиха хрумвания - едни по-необосновани от други, трети, основани на науката и математиката, четвърти тайни. Метеоролози от цялата страна и главно от Метео Балканс, които на процедура първи „ раздухаха ” за протичащото се през вчерашния ден още към 10 минути след първото появяване на аврората, демонстрираха образно каква е повода.

„ Червеният цвят се дължи на излъчването на възбудени кислородни атоми на огромни височини (240 км). Наблюдава се при интензивна слънчева интензивност и ниски концентрации на О2 при огромни височини.
Ако сиянието е в зелен цвят, се дължи на излъчването на възбудени кислородни атоми на по-ниски височини (до 240 км) ".
 Сиянието е следено в по-голям интензитет от Кримския полуостров
" Излъчва се целена светлина, поради по-високата централизация на О2 ”, написаха още през вчерашния ден от „ Метео Балканс ”.



Разбира се, няма метод елементарният човек да разбере тъкмо какво споделят учените с тази извадка. Но не е и належащо, тъй като точно по тази причина са учените - да дават пояснения за привидно необясними явления като вчерашния.

От Българската академия на науките (БАН) също се изредиха, въпреки и след това, тази заран, да дават пояснение за красивите червени аврори, които през вчерашния ден бяха забележими от съвсем цяла Северна България и огромна част от Европа. Пред bTV физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория разкри, че „...от България такова събитие може да се види след мощно изхвърляне на коронарна маса от Слънцето, освен това в случай че изригването е било в посоката, в която се намира Земята сега. ” Ето какво още сподели той:

„ След като потокът от заредени частици пропътува дистанцията сред Слънцето и Земята, той бомбардира земната магнитосфера и даже я огъва откъм нейната дневна страна. Поражда се геомагнитна стихия, която може да докара до разстройства в радиовръзките. Тези частици от слънчевата плазма, които навлизат във високите пластове на нашата атмосфера, пораждат полярните сияния.

В редки случаи – когато процесът е доста натоварен, полярните сияния могат да се следят и от по-ниски географски ширини. Интензивността на потока от заредени частици, т.е. на корпускулярната радиация от Слънцето, се прави оценка по геомагнитния резултат, който тя провокира, посредством така наречен планетарен Kp показател. Това е балометрична (логаритмична) големина, която може да има стойности от 0 до 9 и се дефинира от голям брой наземни геомагнитни станции, намиращи се в северното и в южното полукълбо на Земята. Снощи сред 16:45 ч. и 18:45 ч. Kp показателят доближи и леко надмина стойност 8, след което стартира да спада. ”
За всеки дилетант това би следвало да е задоволително пояснение за наобичайната Aurora Borealis, която хиляди видяха през вчерашния ден.

Информация от Аляска слага под подозрение концепцията за извънредно мощна геомагнитна стихия и светва прожекторите върху друга догадка - тази за изпълнен през вчерашния ден опит. От Високочестотната дейна изследователска стратегия за аврорите, в превод от британски High-frequency Active Auroral Research Program или за малко , която е под шапката на Университета на Аляска Феърбанкс, са разгласили преди дни забавно известие.
 Това известие се появи преди дни на формалния уебсайт на HAARP
„ HAARP ще организира изследователска акция в интервала 4-7 ноември, с цел да изучи изкуственото светене на въздушни маси и доста нискочестотни/екстремнонискочестотни радио талази (VLF/ELF). Основната цел на акцията е да разбере по-добре механизма в йоносферата, под въздействието на който се създават оптически излъчвания и да ревизира дали съответни видове талази в йоносферата покачват амплитудата на VLF/ELF вълните ”, написа в известието. От изследователската стратегия дават деен линк за радиоентусиастите, които ще могат да документират незаависимо опитите в указаното по график време.
 Графикът за осъществяване на опитите показва ясно, че сред 04:30 и 05:00 ч. UTC, което подхожда на 18:30-19:00 ч. българско време, ще се организират тестове
(Google Drive pdf документ) е разказан съответният график. За 5 ноември 2023 година (вчера) са разказани проби, които би трябвало да се проведат сред 00:00 и 05:00 ч. UTC, което подхожда на 14:00-19:00 ч. българско време (GMT+2). В бележките към графика е написано, че ще се тестват честоти от 3.25 MHz във връзка с мощността на излъчвателя и Signal to Noise Ratio (SNR) - мярка, употребена в науката и инженерството, за характеризиране в каква степен даден сигналът е обзет от фонов звук.
Какво се споделя в описанието за опита?
„ AIRGlow опитът ще пулсира (в период от 30 секунди, включване и изключване) предавателите на HAARP, с цел да сътвори радио-индуцирана аврора, позната още като изкуствена аврора... Феноменът, в случай че се вижда, ще се явява като неясно алено или зелено леке... очевидно по-добре до момента в който наблюдаващият гледа встрани от него... Хора, намиращи се на разстояние от 500 км от установката, могат да се опитат да го видят и даже да го снимат... Възможно е някои наблюдаващи да могат да го видят и от дистанции, по-големи от 500 км ”. Това написа едно към едно в текстът, прикачен към известието от HAARP.
 Това е разказано публично на уеб страницата на HAARP във връзка с провежданите в интервала 04-07 ноември опити.
Проверка за това къде се намират станциите, употребявани от HAARP, не откри къде тъкмо и в случай че въобще има такива в Европа , които биха могли да бъдат употребявани за това. Т.нар. „ зарево ”, което наблюдавахме през вчерашния ден обаче, е било следено от север, което лимитира доста местоположението на опита. В тази посока има единствено една установка, въпреки и от дълго време изоставена, която би могла да е способна да създаде толкоз мощни нискочестотни радио талази, които да провокират сходна изкуствена аврора. Тя се намира на към 10 км южно от украинския град Припят и се назовава „ Дуга ” . Част е от комплекса „ Чернобил 2 ”, печално прочут с случая в нуклеарната централа от 26 април 1986 година Това обаче е напълно непотвърдена информация, въпреки в Украйна явлението да е следено най-силно и най-високо в небето. Официално установката е изоставена и не се употребява, само че всяка година (преди войната в Украйна) стотици туристи радио запалянковци успяваха, със своя екипировка, да употребяват големия комплекс от антени.

Все отново - ето къде се намира изоставената станция, която е на към 850-900 километра от северните региони на България.



(Бележка към видеото: Списъкът, показан вляво, НЕ Е ОФИЦИАЛЕН , а генериран от консуматор в Гугъл Maps. В този смисъл тук е употребен просто за по-лесен ориентир към станцията " Дуга " в Украйна )

Допълнително в текста, оповестен на уеб страницата на HAARP излиза наяве още, че плануваните за интервала 4-7 ноември проби ще се организират в Аляска, само че публично на никое място няма лист с всички местоположения, които се употребяват от Проекта и в този смисъл не е изключено такива да има и в Европа. Дали са били дейни през вчерашния ден, това е напълно различен въпрос.

При всички случаи явлението, следено през вчерашния ден, е повече от извънредно. А съвпадението, че тъкмо в същия ден са провеждани опити от този план, които биха могли да причинят нещо сходно, напълно не е за подценяване. Нещо повече - в случай че вземем ориентир във времето 19:20 ч. и проверим къде се е намирала по това време , ще забележим, че астронавтите в нея са имали много добър взор към протичащото се в йоносферата тъкмо в този миг, което, за задачите на изследване, би било издирван резултат.
 Позицията на МКС към 19:21 ч. Малко по-рано, към 19 ч., тя се е намирала на друго място на запад от актуалната ѝ траектория, което е давало опция събитията над Европа да бъдат директно следени (кръгът в бяло). Към 19:21 ч. следеното алено зарево се е виждало единствено в горните пластове на атмосферата от гледната точка на астронавтите на борда на Международната галактическа станция
Aurora Borealis или нещо друго, отговорът евентуално няма да бъде спуснат на готово. Съвпаденията обаче са забавно нещо.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР