При всички положения през следващата година ще има повишаване на

...
При всички положения през следващата година ще има повишаване на
Коментари Харесай

Според експерти достъпът до кредити ще става все по-труден

При всички положения през идната година ще има повишение на лихвите – това е неминуем развой. Това предвижда икономистът Лъчезар Богданов в предаването " Лице в лице " по bTV.

По думите му достъпът до заеми ще стане по-труден, както и самите заеми ще станат по-скъпи.

,,Основният проблем е до каква степен последните 4 години бяха години на напредък, на резистентен и достоверен, или това бе напредък, подкрепян най-много от политиката на Европейската централна банка за нулеви лихви. Според мен по-скоро може да се твърди, че този напредък е с помощта на точно тези нулеви лихви``, уточни специалистът.

,,България изнася към 67 % от стоките си за Европейски Съюз. Когато лихвите се вдигнат, когато растежът се забави, това неизбежно води до стесняване на търсенето, което от своя страна ще окаже отрицателно въздействие върху българския бизнес``, съобщи Богданов.

,,България сега е декларирала предпочитание да влезе в съдействие с ЕЦБ. С други думи, българската страна сама се е натоварила с съответни задължения по този път. Част от тях към този момент са изпълнени, като да вземем за пример инспекцията на шестте банки, подета от ЕЦБ, е една такава стъпка. Когато се откри какво е положението на банковата система у нас, това ще значи че ЕЦБ, в случай че пожелае, ще може да напише някакво известие, че съответна банка има проблем, да даде статистика за нея или даже да ѝ отнеме лиценза ", уточни  икономистът.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР