При всички положения отсрочването на кредитите с още три месеца

...
При всички положения отсрочването на кредитите с още три месеца
Коментари Харесай

Въпреки кризата се наблюдава ръст на изтеглените кредити

При всички положения отсрочването на заемите с още три месеца ще бъде от изгода на бизнеса и семействата. Това съобщи пред кредитният съветник Тихомир Тошев.

Новият краен период за използване на мораториума е 31 март следващата година. За всеки клиент на банка оптималният период на отлагане е 9 месеца.

Така тези, които към този момент са се възползвали от 6 месечния мораториум, който изтече, ще имат най-много още 3 месеца, преди да почнат да обслужват заема си постоянно.

 „ Ние не чакахме такава мощна втора вълна на ковид. Пак сме в локдаун, даже и непълен, като някои бизнеси са напълно затворени. Тези бизнеси не генерират доходи и заетите в тях не получават заплати, като помощта от 24 лв. дневно най-вероятно няма да стигне за обслужване на заемите, а ще бъде за покриването на главните потребности. За това Европейският банков орган направи тази самодейност, като в този момент чакаме страните в Европейски Съюз да вземат решение по какъв начин ще се ползва във всяка съответна страна. Чакаме предлагането на асоциацията на банките “, разяснява той.

По думите му над 9 милиарда са разсрочените заеми напролет – 7 милиарда от които са на бизнеса, а другите 2 – на хора.

„ Всички, които останаха без работа или излязоха в неплатен отпуск подадоха молба, като множеството използваха оптималния период на разсрочване – 6 месеца. Сега, когато част от тези хора отново са останали без приходи, най-вероятно ще удължат с тези три месеца опцията да не заплащат “, сподели Тошев.

Той съобщи, че множеството хора са траяли да траяли да обслужват заемите си, тъй като са осъзнали, че това разсрочване не е опрощаване. „ По тази причина няма утежняване на кредитния портфейл. В последните три месеца неприятните заеми даже леко понижават, като това се дължи на обстоятелството, че банките продадоха част от пакетите си с подобен вид отговорности “, разяснява Тошев.

„ Най-важното е, че доста браншове от стопанската система продължиха да работят без да страдат. За това виждаме другият феномен - растеж на новоизтеглените заеми. С 12% повече са ипотечните заеми и с 5% повече потребителските. Хората, заети в секторите на фармацията, енергетиката и ИТ промишлеността с на пазара. Лихвите по заемите останаха ниски, а банките съвсем не вкараха рестрикции поради рецесията. За това интереса към новите заеми е огромен “, добави той.

Според финансиста хората към този момент са се отърсили от първичния боязън и са „ почнали да живеят с вируса “. „ Имаме второ затваряне,  но имаме и положителни вести за имунизациите, които се чака още януари да са налични до хората. Надеждата и прогнозите на икономистите са, че още от средата на идната година ще стартира едно бързо възобновяване, а надяваме се ще пристигна и краят на пандемията “, съобщи Тошев.

Той посъветва кредитополучателите, в случай че имат усложнения, да не покриват отговорностите си с нов заем, а да потърсят подпомагане от своята банка. Ако теглим заем, то парите в действителност би трябвало да ни трябват и да сме сигурни, че ще можем да покрием заплащанията по него.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР