При всеки дъжд улиците в Пловдив се превръщат в реки,

...
При всеки дъжд улиците в Пловдив се превръщат в реки,
Коментари Харесай

Дани Каназирева: Наводненията в Пловдив - управленско...

При всеки дъжд улиците в Пловдив се трансформират в реки, междублоковите пространства ​- в езера, пешеходните подлези - в микроязовири. Градът остава под вода, макар че за поддръжка на дъждоприемните шахти пловдивчани заплащат близо един милион лв. годишно.

На това безсрамие би трябвало да се постави край, като се проучват и се решат следните проблеми:

Проблем №1: Дъждоприемните шахти

Те са над 17 000. Тяхната поддръжка е предоставена на една частна компания и общинското дружество „ Чистота “. От парите на пловдивчани се харчат близо 1 милион лв. годишно за тази услуга. Има и трети, чиято работа е обвързвана с наводнените улици - това е ВиК, която има обвързване да се грижи за канализацията и за което хората отново заплащат. Пловдивчани нямат информация по какъв начин са поделени функционалностите сред тези три структури и къде да се обаждат, когато пред техния дом настава потоп.

Проблем №2: Проваленият воден план

По-голямата част от канализационната мрежа е амортизирана, само че подмяната на тръбите върви извънредно постепенно. Общината провали плана за водния цикъл на Пловдив на стойност 120 милиона лв. за реорганизация на ВиК мрежа в северната част на Пловдив, част от магистралния колектор и рационализация на пречиствателната станция. Парите бяха понижени, само че до този миг работата по плана не е почнала.

Проблем №3: Южен обходен колектор

Най-малко от 30 години кметовете на Пловдив дават обещание, че ще построят Южен обходен колектор, който да поеме противоположните води в южните квартали на града, отчасти в регион „ Западен “ и „ Тракия “, както и в „ Остромила “ и „ Беломорски “, където няма канализация.

Южният колектор обаче продължава да съществува единствено в областта на илюзиите.

Проблем №4: Презастрояване

Застрояването на жилищните квартали с нови здания се прави без никаква преценка за околната среда. В Община Пловдив не се интересуват дали в съседство с бъдещата жилищна кооперация или офис постройка има задоволително паркоместа, повърхност за игра и отмора, зеленина, а също по този начин дали съществуващата канализация е в положение да поеме в допълнение натоварване.

Проблем №5: Пешеходните подлези

Пешеходните подлези постоянно се наводняват при всеки дъжд и стават недостъпни за хората. Там, където има търговски обекти, дъждът се трансформира в огромно злополучие, което носи големи вреди за дребния бизнес. Наводненията са изключително тежки в подлеза на Чифте баня, до аптека „ Марица “ и до Централна гара. Те са благосъстоятелност на Община Пловдив и няма пояснение, с изключение на за занемареност, че години наред никой не си е мръднал пръста да направи система за отводняване.

Проблем №6: Нов асфалт върху остарели тръби

Липсва проучване на съществуващите подземни връзки на града. Нито един кмет или пък член на екипа му не е наясно какво в действителност става под асфалта. Никой не прави проучване, преди да закопава милионите на пловдивчани. А това е една от главните предпоставки за качественото осъществяване на реконструкциите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР